Rijswijks Dagblad | Column Jeroen Weber: Elk Rijswijks raadslid zou een populist moeten zijn

Column Jeroen Weber: Elk Rijswijks raadslid zou een populist moeten zijn

mainImage
Column Jeroen Weber: Elk Rijswijks raadslid zou een populist moeten zijn

Populisme, een woord dat te pas en te onpas komt boverdrijven. U kent het wel, tijdens een gesprek op de bedrijfsborrel, op een verjaardag, zo eentje waarbij iedereen ongemakkelijk in een kringetje zit, of gewoon 's avonds op je eigen TV, waar praatgrage BN'ers (waarvan sommige met een zichtbare narcistische persoonlijkheidsstoornis) ook iets van populisme moeten vinden. En wat blijkt, iedereen geeft zo zijn eigen vrije interpretatie aan dit woord. Maar ja, die onduidelijkheid over de betekenis van populisme maakt het soms wel lastig om er wat van te vinden. Waar veel mensen het echter wel over eens zijn is dat populisme klaarblijkelijk 'iets slechts' is, ‘populisme is voor domme mensen’ is een vaak gehoord standpunt. Maar klopt dat eigenlijk wel?


Populisme is afgeleid van het Latijnse woord Populus, wat ‘volk’ betekent. Populisme betekent feitelijk 'het verwoorden van de stem van het volk', en dat lijkt mij primair de taak van gekozen politici. Kan je zodoende wel politicus zijn als je geen populist bent? Ik denk persoonlijk dat veel mensen volksmenners verwarren met populisten. Een echte democratie kan namelijk niet zonder populisme. Waarom niet? Omdat het woord democratie letterlijk ‘volksheerschappij’ betekent, en dat sluit in mijn optiek naadloos bij populisme aan.


Dus democratie is volksheerschappij. Volksheerschappij, volksheerschappij, als ik dat woord een paar keer hardop uitspreek voel ik mij ineens oppermachtig, moet u ook eens proberen! Je wordt natuurlijk al snel een beetje verdrietig als de koude realiteit weer tot je doordringt, maar toch...


Enfin, in maart hebben we met z’n allen (met een tragisch ouderwets rood potlood) onze Rijswijkse volksvertegenwoordigers gekozen. Dit in de hoop dat zij straks zorgvuldig met onze stem om zullen gaan, want zij zijn tenslotte onze stem. Dus mijn advies aan de nieuwe raad zou zijn; wees allen vooral populist en geef de Rijswijkers de stem waarvoor ze gestemd hebben, qua stem dus….


Ik heb er het volste vertrouwen in, u ook?


Jeroen Weber


Jeroen Weber was lijsttrekker van de Libertarische Partij Rijswijk. Hij behaalde niet genoeg stemmen om een zetel in de Rijswijkse gemeenteraad te bemachtigen.


 


Foto: Digitaal Dagblad