Het sneeuwt. Vandaag al voor de tweede dag. En het sneeuwt door: er ligt hier en daar wel een pak van meer dan 15 centimeter. Ook in Rijswijk.

Gisterochtend stapten mijn geliefden en ik het huis uit. Ik blij. Ik wilde het genot van de knerpende sneeuw onder mijn schoenen niet missen. Een verkeerskundige waar ik vroeger veel mee in de bergen was, en die dus best een keiharde rekenaar en asfalt man is, beweerde dat er maar twee zaken goed zijn voor zielegeluk: knerpende sneeuw onder de voeten en klassieke muziek. Goed. Het is maar dat u het weet.

Mijn geliefde liet zich verleiden ook al zit hij liever bij de haard binnen, wanneer het koud is. Wij stappen naar buiten en hij zegt ‘we moeten wel even ons stoepje schoonmaken, want dat is verplicht he?’ Ha ha. Hopelijk denkt iedereen er zo over. Dat stoepje vegen verplicht is. Door de politie of bij wet.
Maar de wet is nu juist zo dat het niet verplicht is. De wetgever – ofwel de raad van Rijswijk – gaat ervan uit dat iedereen zijn stoepje veegt omdat een Rijswijker weet dat dat fijn is voor andere Rijswijkers.

In de laatste aanpassing van onze gemeentelijke verordening heeft de gemeenteraad een heleboel artikelen geschrapt. Sommigen regels werden de raadsleden te truttig. Anderen ouderwets, vele achterhaald. En het meest gehoorde argument was wel ‘het is niet te handhaven’. Oftewel er kan niet naast iedere Rijswijker een handhavingsambtenaar staan. Tenzij alle Rijswijkers zoveel plaatselijke belasting zouden willen betalen dat dat wel kan, natuurlijk. Kortom, het stoepje vegen werd als artikel geschrapt: te truttig. En: dat doet iedere Rijswijker toch wel?

Diny Sonneveldt van Gemeentebelangen Rijswijk en ik namens de PvdA hebben een pleidooi gehouden voor het handhaven van de regel dat iedere Rijswijker verplicht is zijn stoepje te vegen. Volgens ons is een APV ook vormend en normerend. Omdat een APV ook laat zien ‘kijk, wij Rijswijk, staan voor deze waarden en normen.’ En Diny en ik vonden ‘kom op, hou dat stoepje vegen er gewoon in.’ Nee, wij hebben geen amendement ingediend want we wisten wel dat dat het niet zo halen.

Beetje spijt.

Veegt u uw stoepje ondanks dat het niet dwingend is opgelegd? Voor iedereen? Dat is fijn met al die sneeuw. En mijn geliefde? Ik had met de sneeuwschuiver de sneeuw al een beetje weggehaald. Vandaag doet hij het vast! En zo niet dan doe ik het: veel te leuk!

Yvonne Hagenaars

APV: algemene Plaatselijke Verordeningen; vroeger ‘algemene politieverordening’