Eerlijk of oneerlijk. Ouderwetse woorden ‘eerlijk en oneerlijk’. Oneerlijk volgens mij. Want eerlijk bestaat. Net als oneerlijk.

Oneerlijk is bijvoorbeeld hoe er beelden worden gevormd door en in de pers in plaats van dat wij het hele verhaal of de hele waarheid krijgen. Oneerlijk en gehaaid is hoe sommige politici en de mensen om hen heen, daar gebruik van maken. In de zaterdagbijlage van de Volkskrant van dit weekeinde staat een lang interview met de eens gevierde persvoorlichter van de PVV, Michael Heemels. Een schokkend interview. Vier keer negen uur hebben de redacteuren met deze Heemels, die de kas beroofde, alleen onder invloed van alcohol en cocaïne kon werken maar volstrekt alleen gelaten werd omdat iedereen in de PVV voor zichzelf werkt, gesproken. Wat zo oneerlijk is, is dat die invloed van de media zo vanzelfsprekend misbruikt wordt; misbruikt kan worden…. En dat de PVV dus niets met de publieke omroep doet, omdat dat te inhoudelijk is.

Ik wist het allemaal wel maar ik vind het walgelijk.

Waar ik me, over de relatie pers – en politiek deze week ook mateloos over opgewonden heb, is dat als Trump over Clinton zegt dat zij een crimineel is, dat dat dan zondermeer wereldwijd, wordt overgenomen. In het normale leven zou u mij voor de rechter slepen als ik u uitmaak voor crimineel maar in Amerika kan dat. Maar ja, wat wil je van een land waar zogenaamd de discriminatie niet meer bestaat maar waar door FOXNews gewoon gesproken wordt over ‘de aap in het witte huis’, als het over de president Obama gaat.  Ach, achterlijk is dat Amerika op vele fronten.

Oneerlijk is ook pluchekleven.

De doe-het-zelfvers – afpakkers- ofwel individuen die voor een partij gekozen zijn, dan voor zichzelf willen gaan doe-hetzelven in de politiek en dan gewoon blijven zitten. En dus gewoon pikken. Onze democratie staat dat toe. Oneerlijk. De VVD’er Wilders is een voorbeeld van een plucheklever, en die heeft nu zelf weer een paar plucheklevers voortgebracht. De PvdA heeft dat met die ongure DENK (daar hebben ze vooral een goed geoutilleerde tv-studio waar ze vlotte filmpjes maken en u zo voor de gek houden). Ook oneerlijk.

Weet u dat we hier in Rijswijk drie partijen hebben die tot de categorie plucheklevers behoren? De oprichters van BvR, Fractie van der Horst en GemeenteBelangen zijn allemaal ooit gekozen voor Onafhankelijk Rijswijk maar begonnen ooit voor zichzelf. Ik vind dat oneerlijk.

Yvonne Hagenaars

PS1 Had dit stukje beter boos, kunnen heten? Laat het mij weten!

PS2 Volgende keer over: ja is ja en nee is nee, in de politiek.