Het jaar 2017 was het jaar van de bubbels. Als je in een bepaalde bubbel zat of zit dan werd dat met de nodige scepsis bekeken. Radio NPO1 besteedde in de zomer een aantal uitzendingen aan de bubbels. Onder andere leden van een motorclub of van de naturistenvereniging werden als bubbelbewoners neergezet.

Met in een bubbel zitten wordt dan niet bedoeld leven in een vrolijk makende doorzichtige bal.

Nee, de bubbels van 2017 waren de plekken waar mensen in hun eigen gecreëerde gesloten werkelijkheid leven. Waar gewantrouwd wordt wat niet in de bubbel voorkomt. Een bubbel die zou moeten beschermen maar die je eigenlijk tegenwerkt. Waar je last van hebt, waar je geen uitzicht meer hebt en vaak zonder dat je dat zelf in de gaten hebt.

In deze tijd van wegvallende zekerheden zoals de kerk of het vanzelfsprekend gelijk van dokter, meester en juf, agent en rechter, criticus in de krant en hoofdredactioneel commentaar is de behoefte aan bubbels misschien des te sterker. Hoewel, ook de Middeleeuwer, de verlichte zeventiende eeuwer, de romanticus dus ook wij als kinderen van de derde industriële revolutie, willen ergens bij horen. Logisch dat mensen zich meer in eigen virtueel of reëel gecreëerde algoritmes gevormd door FaceBook en Instagram, opsluiten. En logisch ook dat we ons tegen die beslotenheid moeten verzetten.

Leeft iemand die in deze tijd nog gelooft in een bubbel? In het eindejaarsnummer van de Volkskrant lees ik dat de 29-jarige Peter zegt over zijn geloof en zijn zondagse gang naar de kerk zegt ‘In het begin ben je verliefd, en na verloop van tijd verdwijnt dat. Dan kun je het uitmaken óf je creëert een opening in jezelf om weer geraakt te worden.’ Mooi. Door zijn bubbel krijgt deze Peter een grotere wijsheid aangereikt.

Leeft iemand die in de sociaal-democratie gelooft – ik dus – in een bubbel? Vast, maar mijn PvdA is er juist voor de ander. Is er om de luiken open te zetten. Op de laatste dag van het jaar gaven wij daarom de bewoners van woonzorgcentrum Steenvoorde met een gebakje en een roos, mee, dat ook zij er bijhoren. Net als iedereen. Dat ook zij een prachtig en wenkend 2018 verdienen.
Moge 2018 voor u zijn wat een goed glas bubbels ook als effect heeft: een bijzonder feestje. Een nieuwe solidaire kijk op de werkelijkheid. Bubbels? Jazeker. Proost. Op het nieuwe jaar.

Yvonne Hagenaars