Vraag burgemeester Michel Bezuijen om de balans op te maken van 2016, en je krijgt een optimistisch antwoord. “Het gaat goed met Rijswijk. En dat is meer dan een gevoel. Die 50.000-ste inwoner dit jaar maakt heel concreet dat Rijswijk groeit. Die ontwikkeling zet door de komende jaren. Al gaat dat niet vanzelf, daar moeten we ons vanuit het stadhuis én vanuit de stad stevig voor blijven inzetten.”

Die gezamenlijke inspanning heeft volgens de burgemeester goed vorm gekregen in het proces van de Stadsvisie. En die Stadsvisie gaat ook in 2017 een belangrijke rol spelen: “Het komend jaar gaan we extra werk maken van Rijswijks profilering. Ik merk in gesprekken met bestuurders en ondernemers van buiten de stad dat ze nog onvoldoende weten waar Rijswijk echt voor staat. De Stadsvisie biedt heldere handvatten voor die profilering.”

bezuijen ik pas

Werk van professionals
Daarmee blikken we vast vooruit over de jaarwisseling heen. Maar ook met oud&nieuw is de burgemeester, als verantwoordelijke voor de openbare orde, in functie. “Vroeger als wethouder kon ik nog wel aan feest vieren denken. Als burgemeester sta ik paraat. Ik ga zeker ook de straat op. Ook uit interesse voor het werk van de vele professionals die op oudjaarsavond aan het werk zijn om voor een veilige stad te zorgen. Handhavers, politie, brandweer, ambulancemedewerkers: ik heb veel belangstelling én respect voor de inzet van al die mensen!”

Burgemeester Bezuijen typeert Rijswijk als een rustige woon-werkstad. Gelukkig overheerst die rust de laatste jaren ook steeds meer tijdens de jaarwisseling. Hij heeft de cijfers bij de hand: “Er zijn altijd wel kleine incidentjes, brandjes bijvoorbeeld, tijdens de jaarwisseling. Maar van 2006 op 2007 zorgde dat nog voor een schadepost van 75.000 euro. Afgelopen jaar bleef de teller gelukkig steken op 16.252 euro, om precies te zijn. Een prima ontwikkeling. Met nog minder zou ik nog steeds blij zijn.”

Bezuijen BPT

Snel ter plaatse
De vorig jaar ingestelde regels worden dit jaar dan ook gehandhaafd. Inclusief de inzet op lik-op-stuk-beleid. Dat houdt in dat op degene die kan worden aangewezen als verantwoordelijk voor schade, de kosten persoonlijk verhaald worden. “Daar zetten we ook dit jaar weer stevig op in. Vorig jaar nam de gymzaalbrand nogal wat van onze aandacht en inzet. Maar reken maar dat we bij incidenten snel ter plaatse zijn.”

Feestelijke viering
Niettemin heeft de burgemeester alle vertrouwen in een rustige en feestelijke viering van oud op nieuw. En dat vertrouwen trekt hij graag breder. “Een van mijn aandachtspunten voor komend jaar zal zijn, dat we elkaar veel minder met wantrouwen tegemoet treden. Als college hebben we vanaf het begin benadrukt dat we de stad en de inwoners met open vizier willen benaderen. Mijn wens voor 2017 is dat we allemaal méér vertrouwen in elkaar durven te hebben.”

Bron: Rijswijk.nl