Er is commotie rondom de uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. De Raad van State buigt zich op 11 januari over de eis van een retailbelegger dat de uitbreiding per direct wordt stopgezet. Dit meldt het AD vandaag.

De spoedprocedure is aangevraagd door Syntrus Achmea. Zij beheren ook het vastgoed in Rijswijk van In de Bogaard. De redenen voor de verrassende Raad van State procedure is dat de uitbreiding in Leidschendam veel te grote gevolgen heeft voor andere winkelgebieden in de regio, waar onder ook Rijswijk. Zij zouden hier last van ondervinden als het gaat om het aantal klanten. Uit onderzoek blijkt volgens het AD dat 2,3 procent van de winkels in de regio moet sluiten als Leidsenhage de plannen doorzet. Het gaat hierbij onder andere om de bouw van winkels, bioscoop en parkeerplaatsen. Tevens zijn er nog zes andere beroepsprocedures bij de Raad van State tegen alle plannen binnengekomen. Het gaat hierbij om particulieren en omwonenden die bezwaar aantekenen tegen het bestemmingsplan. De Raad van State zal deze bezwaren pas tegen de zomer gaan behandelen. Tot die tijd blijft het onzeker of de uitbreiding door kan gaan.

Ook de toekomst van V&D in Leidsenhage is onduidelijk. Het concern kampt met betalingsproblemen. Mochten zij eventueel uit Leidschendam vertrekken, dan heeft dit ook gevolgen voor de toekomst van het grote winkelcentrum dat als een concurrent wordt beschouwd voor In de Bogaard.

foto: In de Boogaard gaat volgens eigenaar minder publiek trekken als de uitbreiding van Leidsenhage door gaat.