“Het is er toch van gekomen…”, zegt Joop Josee opgelucht. Het boek waarin Joop alle straatnamen van Rijswijk heeft genoemd, mét de herkomst van die naam. Hoe mooi kan het zijn? Wij hebben afgesproken bij restaurant Du Chef; het weer is mooi en past bij de ‘zonnige’ stemming van Joop Josee. Al gauw ontstaat er een geanimeerd gesprek over van alles en nog wat.

Maar eerst even over het unieke boek, dat eigenlijk iedere Rijswijker in zijn bezit zou moeten hebben. In 2014 is bij Josee het idee geboren ‘iets interessants’ te gaan doen met de vele straatnamen en alle betekenissen. Hij wil kwijt dat hij bijzonder blij is geweest met de steun van Lia Boshoven (van RHI centrum) en Ruud Poortier die de correctie heeft verzorgd met betrekking tot de geschiedenis, en taalkundig.

Het voorwoord is van wethouder Marloes Borsboom. Zij heeft er een mooi persoonlijk tintje aan kunnen geven. Leuk is dat zij geboren en getogen is in Rijswijk en dat haar jeugd begon op de Frans Halskade. Frans Hals: de beroemde schilder.

Het vaststellen van straatnamen is een taak voor gemeenten die in de gemeentewet van 1851 is vastgelegd. Terecht dat de wethouder Joop Josee complimenteert met het boek: “Dat de heer Josee de handschoen heeft opgepakt om alle verhalen achter de straatnamen te vertellen en inzichtelijk heeft willen maken, is fantastisch!”

Josee geniet van alle mooie momenten, maar vertelt enthousiast over het verleden. Zo is hij nog gids geweest in Den Haag en heeft hij 27 jaar in operettes gespeeld. Ook nu is hij nog actief in het geweldige Rijswijkse concertkoor.

Het boekje is te koop bij Bruna (In de Bogaard , Oud Rijswijk en Den Haag Centraal Station), bij de sigarenwinkel en De Printer aan de Lindelaan en bij Museum Rijswijk.

In overleg met Joop Josee zullen wij de volgende keer twee straatnamen publiceren met natuurlijk ook de uitleg. In elk geval is Rijswijk hiermee het eerste straatnamenboekje rijker, dankzij Joop Josee!

Redactie: René Marquard