De laatste weken van december is het voor velen tijd geworden om terug te blikken op het afgelopen jaar en goede voornemens uit te spreken voor het nieuwe. Het Rijswijks Dagblad sprak met Rijswijkers en blikte terug en vooruit. Tijd van bezinning.

De vierde in deze serie is Robin Albersen. Hij laat zijn licht schijnen op wat er goed en niet goed gaat in Rijswijk. Hij kijkt daarbij vooral naar de winkelcentra in Rijswijk.

Wat was het hoogte- en dieptepunt in 2017 in Rijswijk?
Robin Albersen:”Qua hoogtepunt in Rijswijk heb ik er meerdere voor wat betreft afgelopen jaar. Rijswijk is in beweging en er gebeurt best veel, wat mij opvalt is de verbondenheid onder de bewoners. Een evenement als het Strandwalfestival is het levende bewijs hiervan, een goed georganiseerd evenement dat elk jaar een succes is. Het festival brengt plezier, brengt mensen samen en verbindt. Zo ook voor het Christmas Shopping Night in Dickens Sfeer wat in Oud Rijswijk is gehouden. Geweldig om de drukte te zien van alle mensen, kinderen die plezier maken en dansen in de optocht en ook hier komt Rijswijk samen. In de huidige maatschappij is het verbinden en solidariteit juist belangrijk, laten we verdraagzaam zijn en blijven en elkaar respecteren.”

In de Bogaard
“Voor het dieptepunt kan ik maar één onderwerp roepen, ik heb er eerder al eens een kritisch artikel over geschreven, Winkelcentrum In de Bogaard. Het is ongelooflijk hoe dit centrum de strijd verliest van de huidige retailmarkt, persoonlijk vind ik het ook nog eens doodzonde. Als we gaan tellen en uitrekenen komen we denk ik makkelijk aan 50% leegstand, vaak genoeg heb ik mensen horen zeggen dat het een soort spookstad aan het worden is binnen de gemeente. Ik waardeer de initiatieven van de ondernemersvereniging maar we moeten niet denken dat bloembakken, picknicktafels en gezellige verlichting het probleem gaan oplossen. Er is een groter probleem wat al jaren niet beetgepakt wordt.”

Leegstand
“Schitterend zijn de plannen van de gemeente om 2 miljoen euro te investeren in het Bogaardplein, mooie plannen door een landschapsarchitect. Maar lost dit het probleem op? Wordt de Bogaard hierdoor een winnaar in plaats van een verliezer? Ik weet wel zeker van niet. De leegstand wordt niet minder, gaat gewoon verder oplopen. Is het aantrekkelijk voor (startende) ondernemers hier een winkel of concept te openen? Lijkt mij niet. En rondom de Bogaard alle kantoren te transformeren naar appartementen gaat ook het probleem niet oplossen, ondanks dat een wethouder dit wel denkt. Parkeertarieven blijven een doodsteek. Er is inmiddels bewezen dat parkeerkosten een directe invloed hebben op bezoekersaantallen. In mijn optiek moet er gekeken worden naar hét onderliggende probleem, hiervoor moeten alle eigenaren om de tafel en een visie gaan bespreken. En niet alleen bespreken, nee actie ondernemen. Investeren, afbreken, transformeren, alles moet uit de kast getrokken worden. Mall of the Netherlands, Den Haag Centrum, Zoetermeer, Delft….perfecte locaties om te gaan winkelen en goed aan te rijden vanuit Rijswijk. Dus wat gaan we doen met de Bogaard??”

Wat wil je graag anders zien in 2018 in Rijswijk?
“Uiteraard wil ik zien dat de Bogaard weer gaat floreren, maar dat is misschien wel een utopie. Ik hoop ook dat de Plaspoelpolder aantrekkelijker gaat worden, bedrijven trekken weg en er is weinig charme in dat deel van Rijswijk. Over het gebouw van de EPO maar niet gesproken, wat een wanstaltig gebouw voor die plaats aan de A4.”

Wat zou je graag anders zien in het nieuwe jaar op privé-gebied?
“Afgelopen jaar ben ik druk bezig geweest om mijn eigen bedrijf op te starten, Building Retail (www.buildingretail.nl). Afgelopen 12 jaar heb ik veel kennis en ervaring op gedaan in de retail als het gaat om winkelformules, winkelconcepten, het inrichten en afbouwen van retail. Mijn wens is toch wel meer om in de regio een bijdrage te kunnen leveren aan de retail en de (startende) ondernemers die een visie en plan hebben. Ik realiseer projecten door heel het land van Groningen tot Maassluis, maar hier rondom Rijswijk is ook nog veel wat we kunnen realiseren.”

Wat worden de highlights voor het nieuwe jaar?
“Voor Rijswijk hoop ik dat er goede ontwikkelingen komen om de stad aantrekkelijk te maken en houden. Laten we de Rijswijkse Schouwburg niet vergeten, het pareltje van Rijswijk. Zij hebben al eens de prijs Beste Theater gewonnen en Meest Gastvrije Theater, ik denk dat zij een belangrijke rol spelen in de aantrekkelijkheid van Rijswijk.”