De laatste weken van december is het voor velen tijd geworden om terug te blikken op het afgelopen jaar en goede voornemens uit te spreken voor het nieuwe. Het Rijswijks Dagblad sprak met Rijswijkers en blikte terug en vooruit. Tijd van bezinning.

De derde in deze serie is Ed Braam, lijsttrekker en fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk.

Wat was het hoogte- en dieptepunt in 2017 in Rijswijk?
Ed Braam: ”Het hoogtepunt is toch zeker de opening van het gerenoveerde dierenasiel ‘t Julialaantje. Vele vrijwilligers en raadsleden van Beter voor Rijswijk hebben vorig jaar geld opgehaald voor de renovatie. De mooie tegel bij de entree is voor BvR een blijvende herinnering. Het dierenasiel is zo mooi geworden. Het moet voor de vrijwilligers een groot plezier zijn om daar te werken en voor de dieren minder stressvol om daar te verblijven. Het dieptepunt is sportpark Irene. Na het vertrek van Haaglandia was er hoop dat er in augustus weer zou kunnen worden gevoetbald. Door enkele partijen werd een faillissement van Haaglandia aangevraagd, waardoor de overdracht van de opstallen niet op tijd door kon gaan. De curator heeft recent de opstallen overgedragen. Als het aan Beter voor Rijswijk ligt dan worden er komend seizoen weer voetbalwedstrijden gespeeld.”

Wat wil je graag anders zien in 2018 in Rijswijk?
Er valt in Rijswijk veel te verbeteren. Er moet zo snel als mogelijk een 4 uurs dokterspost komen. ’s Avonds en ’s nachts moet worden uitgeweken naar Den Haag voor hulp. Voor de jeugd en jongeren kunnen in samenwerking met Welzijn Rijswijk, Don Bosco en commerciële partijen de activiteiten worden uitgebreid. De jongeren missen een goede uitgaansplek. Verder moeten de bezuinigingen in het sociaal domein worden gestopt. Er zijn nu zoveel mensen die thuishulp nodig hebben en dit niet of onvoldoende krijgen. Verder vindt onze fractie het een goede zaak als het asielzoekerscentrum wordt gesloten. Los van de vele geregistreerde incidenten is van integratie niets terecht gekomen. Opvang in de eigen regio levert meer succes op. Ook hopen wij dat de voedselbank overbodig wordt.”

Wat zou je graag anders zien in het nieuwe jaar op privé-gebied?
Op privé gebied heb ik bijna alles waar een man gelukkig van kan worden. Dit is een moeilijke vraag. Als ik dan één ding moet noemen: Ik zou mijn vrouw best vaker willen zien. Zij woont in Spanje. 2.000 kilometers zijn zonder vliegtuig of auto lastig te overbruggen. Door mijn werk en de politiek geniet ik nu van de spaarzame momenten die we samen hebben. Daar mag best extra tijd aan worden toegevoegd.”

Wat worden de highlights voor het nieuwe jaar?
“Met een team van ruim 30 kandidaten gaan we de verkiezingen met Beter voor Rijswijk winnen. De kandidaten komen uit alle wijken, van de bomenbuurt tot de Strijp, Te Werve tot Eikelenburch, De Hoekpolder tot Oud Rijswijk. De witte jassen zullen zeker opvallen. Beter voor Rijswijk is een echte volkspartij geworden en heeft de afgelopen 4 jaren laten zien dat zelfs zonder deelname in een college mooie resultaten kunnen worden behaald. De bus voor het onderzoek naar borstkanker is teruggehaald. Het dierenasiel ’t Julialaantje heeft haar verdiende renovatie kunnen doen. De kapotte fietsen (weesfietsen) worden uit het straatbeeld verwijderd. De app BuitenBeter wordt goed gebruikt, waardoor minder zwerfvuil in Rijswijk. Verder wordt deelgenomen aan de “buurtwacht”. In 2018 gaan we ons richten op de eerder genoemde dokterspost, veilige oversteekplaatsen, een speeltuin met toezicht in Rijswijk Buiten, verbetering van de toegang naar Oud Rijswijk en een onderzoek naar gratis openbaar vervoer voor 65 plus en ooievaarspashouders. Via deze weg wensen wij voor alle inwoners van Rijswijk en daarbuiten een mooie kerst en een gezond 2018!”