Vele mensen gebruiken de laatste weken van december om terug te blikken op het afgelopen jaar en goede voornemens uit te spreken voor het nieuwe. Dat lag voor Frits Broks, eigenaar van onder meer de Rijswijkse Vuurwerkhal, iets anders. De man die zich één van de grootste vuurwerkverkopers van Nederland mag noemen, had het daarvoor die laatste week van 2017 veel te druk. Voor het Rijswijks Dagblad maakte hij op de eerste dag van het nieuwe jaar toch even tijd vrij.

Hoe was de verkoop van vuurwerk deze dagen bij u?
Frits Broks: “De verkoop ging goed zoals verwacht. We hebben zware dagen gehad, mede omdat er slechts drie verkoopdagen waren en er op zondag 31 december landelijk geen verkoop was toegestaan van consumentenvuurwerk met uitzondering van categorie 1 vuurwerk. Dat verkoop verbod op de 31e is niet meer van deze tijd en zou aangepast moeten worden.”

Ieder jaar barst er weer een discussie los over een verbod op het afsteken van vuurwerk. Hoe staat u daar tegenover?
“De vuurwerk discussie zal wel blijven doorgaan. Het meldpunt voor vuurwerkoverlast had al direct honderden meldingen terwijl de winkels nog geen vuurwerk verkochten. De overlast is dus van illegaal vuurwerk. Als de vuurwerkwinkels een week de tijd krijgen, neemt ook de overlast van illegaal vuurwerk af. Bovendien kunnen de winkeliers dan normale dagen maken zonder 24 uur door te werken Een win-win situatie dus.”

Dit jaar vond het nationale aftelmoment met bijbehorend vuurwerk plaats op en rond de Haagse Hofvijver. Wat vond u daarvan?
“Van het nationale aftelmoment heb ik niets mee gekregen. Een beetje vuurwerkliefhebber staat dan namelijk startklaar om zijn eigen vuurwerk aan te steken.”