Ron Bultens, voorzitter van de Nederlandse Beatles fanclub, schotelde de tientallen Beatles fans zondagmiddag de mooiste verhalen voor. Het toneel was de fototentoonstelling van fotograaf Robert Whitaker in het Museum Rijswijk.
“Mooie foto’s van een fotograaf die een vriend was van John Lennon”, vertelt Ron Bultens. “Daarom ook zoveel foto’s van Lennon en zijn vrouw. De meeste foto’s van deze tentoonstelling zijn geschoten tijdens een periode dat de groep in een transformatie zat van ‘braaf’(dat ze overigens niet waren) naar wat psychedelisch. Mijn favoriet is de van George Harrison met het bordje way out en vrouwelijke fans op de achtergrond. Zo met die zonnebril op ziet hij er ubercool uit.” Terwijl Bultens spreekt proberen een vader en moeder aan hun zoon uit te leggen hoe een elpee op een platenspeler gespeeld moet worden. Het gezicht van de vroegtiener spreekt boekdelen wanneer hij hoort dat aan de andere kant ook muziek staat.

“Het kamp van de Beatles valt meestal uiteen in een Lennon- en McCartneykamp, maar mijn meest favoriete Beatle is George Harrison. Hij maakte de mooiste teksten met de mooiste melodieën. Zowel bij de Beatles en als solo-artiest.” Aan de vragen te oordelen, heeft Bultens te maken met een publiek met oprechte interesse voor de Fab Four, John, Paul, George en Ringo. “Ik ben van de Beatles gaan houden als veertienjarige toen ik het nummer ‘When I’m sixty-four’ hoorde. Momenteel is dat zeker niet mijn favoriete nummer. Dat is Old Brown Shoe, een lekker uptempo nummer dat mij veel energie geeft.”

Ron Bultens is dus de voorzitter van de Nederlandse Beatles fanclub. “Dat ben ik een jaar geleden geworden. Daarvoor werkte ik ook aan allerlei vertaalklussen voor de fanclub. Onze fanclub is waarschijnlijk de oudste ter wereld. Met toestemming van hun toenmalige manager Brian Epstein is onze fanclub 1963 opgericht, dus het bestaat nu bijna 55 jaar. Toen de Beatles uit elkaar gingen vroeg Paul McCartney om met alle activiteiten van fanclubs te stoppen. Dat was destijds tegen dovemansoren van onze toenmalige voorzitter. Wij bestaan nog en zijn waarschijnlijk de oudste ter wereld. En nog steeds springlevend.”

Nog tot en met zondag 21 januari is in Museum Rijswijk de tentoonstelling te zien van The Beatles Foto’s van Robert Whitaker

Een laatste kans om ondergedompeld te worden in de ‘Sixties’, met unieke, vintage foto’s uit die tijd en die voor het eerst in Nederland worden geëxposeerd.

De Britse fotograaf Robert Whitaker (1939-2011) kreeg grote bekendheid als fotograaf van de popcultuur in de jaren zestig van de vorige eeuw in Londen. Later was hij actief als oorlogsfotograaf in onder meer Vietnam. Maar zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met de popgroep The Beatles.

Whitaker ontmoette The Beatles in 1964. Gedurende twee en een half jaar fotografeerde hij niet alleen hun optredens maar vooral ook backstage. Whitaker hield van experimenteren. In The Beatles vond hij ideale modellen die ontspannen en met veel humor reagereerden op zijn creatieve ingevingen. Het leidde tot roemruchte foto’s zoals die waarop The Beatles te zien zijn met bloederige stukken vlees en ontlede poppen. De foto zou gebruikt worden als hoes voor de lp ‘Yesterday and Today’, maar werd als te controversieel teruggetrokken.

Whitaker heeft enkele duizenden foto’s van The Beatles gemaakt die tonen The Beatles op het hoogtepunt van hun roem. Het zijn tastbare herinneringen aan de unieke, artieke chemie tussen een groot fotograaf en een van de grootste bands aller tijden.