Mari Kant heeft heel veel bewaard in zijn inmiddels befaamde theaterarchief. De meest dierbare herinnering die hij heeft aan Rijswijk is toen het beroemde koppel Snip en Snap tot de laatste snik met hun revue optraden. Uiteindelijk werd de laatste uitvoering opgevoerd in de Rijswijkse Schouwburg

Mari Kant:”Ik denk met veel plezier aan Rijswijk terug, aan de fijne bezoekjes die ik vele jaren lang aflegde aan Teddy Scholten en Anneke Elro.
Maar toch, als ik ook aan Rijswijk denk, is het aan de avond dat ik naast Mieke Bos (één van De Selvera’s) en Teddy Scholten zit en we de allerallerlaatste voorstelling van De Snip en Snap revue op het toneel zien.

Teddy en Mieke waren vele jaren medewerkers van de revue, en zagen met lede ogen aan hoe een klein groepje mensen naast Willy Walden en Piet Muyselaar de voorstelling staande weet te houden, zij hadden tenslotte nog de grote revues meegemaakt.

Maar op 28 november 1977, meer dan 40 jaar na de allereerste Snip en Snap revue (15 maart 1937), is het dan nu de allerlaatste keer dat de dames Snip en Snap op het toneel te bewonderen zijn.
En dat het ook echt de laatste keer was, konden Walden en Muyselaar niet bevroeden, het plan was, om toch nog af en toe voor de televisie wat te doen, maar de eerste klap kwam, toen producent Rene Sleeswijk sr op 18 maart 1978 overleed.

De heren stelden nog even hun optredens voor TV uit, maar op 6 mei 1978 kreeg Willy Walden het telefoontje met de mededeling dat Piet Muyselaar plotseling was overleden.
Maar deze laatste revue in Rijswijk, was memorabel, naast de sketches en liedjes van Willy, Piet en Aase Rasmussen, deed Fred Kaps nog zijn goocheltrucs, zong Helen Shepherd samen met Louis Dusée de liedjes en danste het 4 koppig ballet hun pasjes.

Het lied, dat speciaal voor deze laatste revue gemaakt was ‘Twee oude vrienden’, konden de twee Grote Mannen bijna niet meer volbrengen, het verdriet was in hun stemmen te horen.
Naast me hoorde ik de beide dames hun tranen weg slikken en Teddy hoor ik zachtjes zeggen; Tja dat was revue.”

Videostill YouTube

De stichting theaterarchief is ontstaan uit de Grote en Unieke verzameling van Mari Kant die hij vanaf 1977 begonnen is. Dat de verzameling zo Groot en Uniek geworden is, heeft hij mede te danken aan de honderden theatermensen die hem, hen materiaal en gegevens toevertrouwd hebben!! In de jaren is er vanuit de verzameling veel redactiewerk gedaan voor Omroepen, Theaters, Theaterbureaus, Productiebureaus en uitgeverijen. Vele documentaires, boeken over theater, programmaboekjes, radio en televisieprogramma’s en sinds kort het nieuwe Magazine; Musical Nieuws zijn vanuit de stichting verrijkt door materiaal en gegevens uit de verzameling. Van alle theatervormen is er wel wat in de archieven te vinden vanaf 1900 tot heden, Ballet, Dans, Opera, Operette, Volkstoneel, Musical, Toneel, Mime, Revue, Variete, etc.
En dit in de vorm van o.a.; programmaboekjes, affiches, foto’s, knipsels, kostuums, teksten, bladmuziek, boeken en uniek materiaal uit persoonlijke theater erfenissen. Want erfenissen van theaterpersoonlijkheden worden vaak onder gebracht in onze stichting en worden dan ook gekoesterd, want bij ons is het motto, de theater-mensen, in welke vorm ze ook in/voor een productie gewerkt hebben, krijgen in onze archieven een plaatsje en zullen niet in de vergetelheid raken!

Kijk voor meer informatie: http://www.theaterarchief.nl/

Redactie: René Marquard