Zorgen Beter voor Rijswijk over afschaffen voordelige zorgverzekering

mainImage
Zorgen Beter voor Rijswijk over afschaffen voordelige zorgverzekering

Beter voor Rijswijk heeft in het Algemeen Dagblad gelezen dat vele duizenden minima de voordelige zorgverzekering dreigen kwijt te raken die zij via hun gemeente hebben afgesloten. Zorgverzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis stoten gebieden af waar de ‘gemeentepolis’ niet rendabel voor hen is.

Rijswijk werkt ook samen met onder andere Menzis. Steeds meer gemeenten slaan alarm. Dertig gemeenten kregen vorige maand van verzekeraar Menzis te horen dat die de minimacontracten per 1 januari opzegt.

Uit een recent onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat de gevolgen van het al dan niet stoppen van een collectieve zorgverzekering voor minima nog onduidelijk zijn. Volgens Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie, is het helemaal niet erg als de gemeentepolis voor minima verdwijnt. ,,Het zijn vaak vrij uitgebreide verzekeringen waarin het eigen risico wordt afgedicht, inclusief uitgebreide aanvullende pakketten. Een deel van de bijstandsgerechtigden betaalt te veel, omdat ze bijvoorbeeld geen fysiotherapie nodig hebben. Maar hoe moeten de minima zich dan goedkoop verzekeren? Groot: ,,Gewoon zelf een zorgverzekering kiezen. Gemeenten kunnen ook op andere manieren compensatie regelen voor deze doelgroep.”

Beter voor Rijswijk wil naar aanleiding van bovenstaande, het college vragen of Rijswijkse minima ook getroffen worden door het handelen van zorgverzekeraars. Men wil ook weten of de gemeente wil doorgaan met de collectieve zorgverzekering als zijnde een one-size-fits-allsysteem? Of wil de gemeente Rijswijk kijken naar maatwerk en dus nadenken over een andere manier van compensatie?

 


Foto: Digitaal Dagblad