Rijswijks Dagblad | Zomerconcert Tollens Ensemble in de Oude Kerk in Rijswijk
mainImage

Zomerconcert Tollens Ensemble in de Oude Kerk in Rijswijk

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 juni 2018, 01:01 uur
Algemeen

De Oude Kerk aan de Herenstraat in Rijswijk staat zaterdagavond  30 juni in het teken van klassieke muziek. Vanaf 20.15 uur speelt het Rijswijkse strijkorkest Tollens Ensemble onder leiding van Marten Sijbrandij een zomerconcert met werken van onder meer Rossini, Tschaikovsky en Rachmaninov.

Hetzomerconcert begint met de populaire Sonate nr 1 van Rossini waarin de contrabas een grote rol speelt. Dan volgt het altviool concert van Leo Smit met als soliste Ursula Skaug, 21 jaar en student  van Mikhail Zemstov aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aanleiding was de nagedachtenis van Leo Smit , die 75 jaar geleden in Sobibor werd vermoord. Vervolgens hoort u een compositie geschreven door Tschaikovsky voor een vriend: de Elegie in G.  Met daarin o.a. een dansante melodie begeleid door pizzicati, en hoogoplopende emoties die weer afnemen aan het einde van dit werk.

Na de pauze volgt Rachmaninov-vocalise arrangement voor strijkorkest. Van oorsprong een lied zonder woorden waar de menselijke stem als instrument wordt gebruikt. De melodie die oorspronkelijk werd gezongen, en de pianopartij zijn verdeeld over de instrumenten van het strijkorkest. Het laatste werk van de avond is van Hubert Parry: An English Suite. Het is een 7-delig werk met snelheid, afwisseling, lange lijnen en korte sprongen.

Het strijkorkest Tollens Ensemble werd in 1974 opgericht te Rijswijk. Het ensemble, waarvan de ongeveer vijfentwintig leden gevorderde amateurmusici zijn, werd vernoemd naar de 19e eeuwse volksdichter Hendrik Tollens Czn., die een aantal jaren in Rijswijk woonde op de Ottoburgh, waar thans het Rijswijks Museum is gevestigd. Het Tollens Ensemble heeft concerten gegeven in Denemarken, Frankrijk en Engeland, en speelde in de Rijswijkse zusterstad Beroun in Tsjechie¨. Sinds dit seizoen (2017/2018) staat het ensemble onder leiding van Marten Sijbrandij als vaste dirigent.

Kaarten inclusief programmaboekje en consumptie kosten 17,50 euro, vrienden betalen 10 euro en kinderen tot 16 jaar 5 euro. Kaarten zijn te koop bij Museum Rijswijk, orkestleden en op 30 juni vanaf 19.45 uur in de Oude Kerk.

Kijkt u voor meer informatie op www.tollensensemble.nl.


Foto: Digitaal Dagblad