Zenuwgas op dieren bij TNO Rijswijk

mainImage
Zenuwgas op dieren bij TNO Rijswijk

De minister van Defensie heeft een brandbrief gekregen van Animal Rights over de gruweldaden bij TNO in Rijswijk waar cavia’s en ratten worden blootgesteld aan zenuwgassen. Animal Right eist onmiddellijke stopzetting.

De dierproefnemers gebruiken speciaal gefokte haarloze cavia’s die afkomstig zijn van een Amerikaanse proefdierfokker. Op de naakte huid van de cavia’s wordt het zenuwgas VX aangebracht. De experimenten zorgen ervoor dat de proefdieren tranende ogen krijgen, ernstig trillen, kwijlen en niet meer op hun poten kunnen staan. De dieren sterven tijdens het experiment of worden na afloop afgemaakt.

Uit wetenschappelijke publicaties van 2003 tot en met 2018 blijkt dat defensie al zeker 15 jaar cavia’s en ratten gebruikt in experimenten met zenuwgassen.

In 2012 overhandigde Animal Rights aan het ministerie van Defensie 25.000 handtekeningen tegen dierproeven. Defensie stopte vervolgens met dierproeven op varkens, maar cavia’s en ratten worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.


Foto: Digitaal Dagblad