Wieteke van Dort krijgt oeuvreprijs

6 January 2020, 19:26 uur
Algemeen
mainImage
ANP
Wieteke van Dort.

Actrice, cabaretière en zangeres Wieteke van Dort heeft maandag in haar woonplaats Den Haag de oeuvreprijs van de Gouden Eeuw Awards ontvangen. De uitreiking vond plaats in Hotel Des Indes.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan Nederlanders die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan het nationale culturele erfgoed. Van Dort kreeg de award, die bestaat uit een groot schilderij, vooral voor haar unieke bijdragen aan de opnames van de sprookjes van de Efteling. Van Dort is al jaren de vertelstem van de meeste sagen en legenden die in het Sprookjesbos te zien zijn.

De 76-jarige artieste laat in een korte reactie weten "heel blij" te zijn met de onderscheiding. "Het blijft altijd leuk als mensen je werk op deze manier erkennen en waarderen. En de Efteling-sprookjes hebben een heel speciaal plekje in mijn hart."

Kinderprogramma's

Van Dort werd bekend met haar vele kinderprogramma's en het Nederlands-Indische personage Tante Lien dat zij decennia lang vertolkte.

Eerder kregen onder anderen André van Duin, Liesbeth List, Anneke Grönloh, Paul van Vliet en André Kuipers de Gouden Eeuw Award.