Wieteke van Dort en Timo Waarsenburg bij Dodenherdenking Rijswijk

mainImage
Wieteke van Dort en Timo Waarsenburg bij Dodenherdenking Rijswijk

Vrijdag 4 mei herdenken de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk gezamenlijk onze doden. Naast twee minuten stilte en de Last Post zingt Wieteke van Dort bekende nummers. Daarna vindt in de Oude Kerk in de Herenstraat de gemeentelijke herdenking plaats, waarbij Rijswijker Timo Waarsenburg reciteert uit zijn theatervertelling In oorlog en liefde.

Het tijdschema van de gezamenlijke Dodenherdenking in Rijswijk ziet er als volgt uit:

17.45 uur: Herdenking bij de begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233
18.15 uur:  Wandelen naar de Oude Kerk in de Herenstraat
18.30 uur: Gemeentelijke herdenking
19.45 uur:  Wandelen in stilte naar Park Hofrust
20.00 uur:  Kranslegging in Park Hofrust, twee minuten stilte en toespraak van burgemeester Bezuijen

Slag om Ypenburg
Op de Begraafplaats Oud-Rijswijk staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Tijdens de plechtigheid (ontvangst vanaf 17.30 uur met koffie/thee) zal directievoorzitter van Yarden, Ron Bavelaar, kort spreken en worden er kransen/bloemen bij het monument gelegd. Verder zal Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen. Om 18.15 uur lopen aanwezigen naar de Oude Kerk voor het vervolg van het programma.

Oude Kerk & Park Hofrust
Na de wandeling begint de gemeentelijke herdenking om 18.30 uur in de Oude Kerk. Hier vertelt Timo Waarsenburg het bijzondere levensverhaal van Hans Beckman. In het begin van de Tweede Wereldoorlog diende Beckman in het Nederlandse leger, wanneer hij zijn zusje verliest en zijn vader wordt opgesloten in de Scheveningse gevangenis. Met zijn broertje vlucht Hans naar Zwitserland om vanuit Engeland tegen de Duitsers te gaan vechten. Maar de broers worden opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Hans wordt hier op slag verliefd en vraagt het meisje meteen ten huwelijk. Rondom deze vertelling zingt het Rijswijks Strijdkoor liederen uit de Mauthausen Cyclus.

Kranslegging en stilte
Traditiegetrouw sluit de herdenking om 20.00 uur af bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen kransen of bloemen neerleggen bij het monument. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert ([email protected]of 070 326 16 41). Na de herdenking staat koffie/thee klaar in het Oude Raadhuis in Park Hofrust. Iedereen is van harte uitgenodigd om op vrijdag 4 mei aanwezig te zijn.


Foto: Digitaal Dagblad