Werkzaamheden openbare verlichting duren nog half jaar

mainImage
Werkzaamheden openbare verlichting duren nog half jaar

Is het een reactie op de vele klachten op social media over defecte straatverlichting of is het toeval dat de gemeente Rijswijk op haar website nu uitgebreid uitleg geeft over de werkzaamheden? Wat het ook is, op Rijswijk.nl wordt uitgelegd dat het probleem met de straatverlichting verband houdt met vervanging van schakelkasten. De verwachting is dat dit nog een half jaar gaat duren.

De gemeente is eind april weer begonnen met het vervangen van schakelkasten voor de openbare verlichting. Het werk lag sinds vorig najaar stil om inwoners in de donkere maanden overlast van uitvallende straatverlichting te besparen.

Het college besloot in 2016 om de schakelkasten voor de straatverlichting te vervangen door modernere exemplaren. De reden was dat de gemeente ieder jaar met zo’n vijftienhonderd storingen te kampen had. Deze operatie had zorgde in sommige straten en buurten voor het soms langdurig uitvallen van de straatverlichting. De reden is de slechte toestand van het onderliggende kabelnetwerk. Een netwerk gaat gemiddeld veertig jaar mee, maar bijna de helft van het Rijswijkse kabelnet is ouder. In een aantal wijken, zoals Cromvliet, Leeuwendaal en Oud Rijswijk, is het kabelnet zelfs ouder dan zestig jaar. Van de in totaal 120 kasten moeten er 26 nog worden aangesloten. De verwachting is dat dit een half jaar gaat duren.

De gemeente vervangt niet alleen de schakelkasten, maar neemt ook andere maatregelen om de openbare verlichting te verbeteren. Vorig jaar heeft het college het Beheerplan Openbare Verlichting 2018 - 2021 vastgesteld. Enkele maatregelen uit dat beheerplan:


  • per jaar zeven kilometer aan kabels vervangen;

  • jaarbudget voor beheer en onderhoud voor de openbare verlichting stijgt met ruim twee ton naar € 315.000;

  • ieder jaar is € 468.000 beschikbaar voor investeringen in de openbare verlichting (onder meer vervangen lantaarnpalen, armatuur en voedingskasten).


Foto: Digitaal Dagblad