René Marquard had vandaag online contact met dominee Hans van ’t Hoff, predikant van de Leeuwendaalkerk over de huidige tijd warain wij verkeren. Een monoloog
Ds van ‘t Hoff: “Het is onvoorstelbaar wat ons in Nederland allemaal overkomt. In no time gaan scholen dicht, worden landelijke examens geskipt, zijn we massaal aan het thuiswerken en noem maar op. In dat rijtje staan ook de kerkdiensten. We hebben er nog twee in afgeslankte vorm gedaan, met zo’n 20 gemeenteleden, maar komende zondag zijn er twee techneuten en een dominee, en dat is het. We hadden tot voor kort alleen een geluidsverbinding via internet, maar nu ook een videoverbinding.”
Verbinden
“Dat brengt me bij je volgende vraag: op welke manier blijven de mensen betrokken bij de kerk? De kerkdienst blijft gelukkig een belangrijk punt van samenkomst, alleen nu niet fysiek. Er wordt veel meegeluisterd en gekeken. De leden maken er echt een moment van, thuis. Ik hoorde van een gezin waarvan een van de kinderen papa’s colbert aantrok en de collecte ging regelen. Ik merk ook dat ik, meer dan anders, de mensen toespreek, bijvoorbeeld bij het welkom. Ik vertel ook wat meer over de dingen die in onze gemeente aan de hand zijn. Zo kun je met elkaar verbonden blijven.”
Telefoonlijn
“Een andere manier van verbinden, is onze actie voor een telefoonlijn in Oud Rijswijk voor mensen die het in deze tijd extra moeilijk hebben. We hebben daarvoor een telefoonnummer beschikbaar gesteld, 085 1124781. Maar, zonder vrijwilligers begin je niks. Via een videoboodschap heb ik de leden opgeroepen zich aan te melden om deze lijn te bemannen en om beschikbaar te zijn voor eventuele klusjes die hieruit voortvloeien. Zoals ik het nu vertel, lijkt het een eenmansactie, maar het tegendeel is waar. Met naast mij een viertal zeer toegewijde mensen hebben we dit kunnen opzetten. Plus dus die vrijwilligers, zo’n 45 personen. We hebben in vier wijken van Oud Rijswijk geflyerd en ook via de (social) media kanalen onze oproep uitgezet. Zo verbinden we vrijwilligers aan de mensen in Oud Rijswijk die wat extra aandacht nodig hebben.”
Eigen wijk
“Voor onze gemeente zelf geldt dat er vier wijkteams zijn die pastoraal en diaconaal naar de broeders en zusters omzien. Elk team heeft een eigen wijk (Den Haag, Rijswijk, Delft, Voorburg) en is verbonden met de mensen in die wijk. WhatsApp bewijst eens te meer zijn nut, maar ook de ouderwetse telefoon doet dienst. Ik merk zelf, en ik hoor dat ook wel van anderen, dat de gesprekken sneller dan anders voorbij de koetjes en kalfjes zijn. Ik sprak een dertiger die wees op die bekende Psalm 23: De Heer is mijn herder. Daarin staat deze zin: Zelfs al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij.
‘Ik ervaar dat meer dan anders’, gaf zij aan.”
Videobellen
“Mijn werk bestaat nu vooral uit bellen, appen en mailen. En sSinds kort ook uit videobellen (Zoomen, zoals wij het noemen). Ik begin het steeds beter onder de knie te krijgen en heb er zelfs een korte cursus voor gehad van een van onze gemeenteleden. Dat is toch wel een plus van deze tijd, al die verschillende mogelijkheden om ook in zo’n bijna lockdown toch te kunnen communiceren met elkaar. Tegelijkertijd is niet voor niks ook nu het woord huidhonger weer populair; je verlangt naar echt contact, een hand, een hug, een zoen of een klap op je schouder. Dat geldt voor de kerk, de gemeente, maar ook voor de bezoekers van KoffieKerk. Iedere dinsdag tussen 10-12 uur komen er vanuit de wijk Leeuwendaal, maar ook daarbuiten, allerlei mensen bij elkaar voor een kopje koffie en een praatje. Vanzelfsprekend is KoffieKerk voor onbepaalde tijd gestopt, maar we houden contact met de bezoekers. Maar goed, we merken dat we elkaar missen, de grap, de aandacht, de klap op de schouder.”
Tenslotte:”Ik hoop echt dat we gespaard blijven in deze crisis, maar ik hoop ook dat we de mooie dingen die nu ontstaan straks kunnen blijven vasthouden”, aldus dominee Hans van ‘t Hoff