Vragen en antwoorden over incidenten in AZC Rijswijk

1 February 2019, 20:12 uur
Algemeen
mainImage

Naar aanleiding van een notitie aan de gemeenteraad over incidenten in het AZR Rijswijk heeft het AD een aantal vragen gesteld. Om meer duidelijkheid te geven heeft de gemeente Rijswijk de antwoorden op deze vragen nu ook openbaar gemaakt door weer een notitie aan de gemeenteraad.

“Aan de leden van de gemeenteraadVandaag legde het Algemeen Dagblad een aantal vragen voor aan het college. Ter informatie staan deze vragen met de antwoorden zoals die aan het AD zijn gegeven hieronder vermeld.

Welke cijfers liggen hieraan ten grondslag? Hoeveel registraties waren er in de periode dat het onveranderd laag was? En wanneer is dat gestegen en op welk niveau ligt dat nu? De cijfers van de politie. In de periode tussen 1 augustus 2018 en 1 oktober 2018 ging het om 12 registraties. Dit is sinds oktober tot eind 2018 zijn deze cijfers gestegen naar 30 registraties. En vanaf 1 januari tot en met 29 januari 2019 zijn er in totaal 14 registraties opgemaakt.Om wat voor registraties gaat het dan? Het gaat om registraties zoals ruzie, diefstal, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Hoeveel aanhoudingen zijn er verricht? En was dat in de periode dat het aantal registraties steeg? Er zijn 9 aanhoudingen verricht voor winkeldiefstal en 1 voor huisvredebreuk.

Wat is de reden van de stijging? De stijging wordt toegeschreven aan de toestroom van ‘veilige landers’ en ‘Dublin claimanten’. Onder deze groep van tussen de 8 en 15 mensen bevinden zich overlastgevers.

Is het aantal bewoners in het azc ook toegenomen? Hoeveel asielzoekers wonen er nu in het azc? En hoeveel waren dat er een bijvoorbeeld een jaar geleden? Het AZC heeft een maximum capaciteit van 500 mensen. In de eerste paar jaar werd het aantal bewoners terug gebracht naar 400. Er is een stijging van het aantal bewoners. Op 1 januari 2019 telde het AZC in Rijswijk 444 bewoners.

Ik lees dat de burgemeester in gesprek is met het coa, wat is de insteek van deze gesprekken? Wordt daarbij gekeken bijvoorbeeld gesproken over het wel of niet opvangen van asielzoekers uit bepaalde landen, of meer beveiliging in het azc? Het college van burgemeester en wethouders is in gesprek met het bestuur van COA over de te nemen maatregelen.

Wordt er ook met de politie overlegd over aanpak en maatregelen? Ja. Er vindt regulier veiligheidsoverleg plaats tussen COA, Politie, Brandweer en gemeente. Daarin worden ook de aanpak en maatregelen besproken.

Wat wordt er verder gedaan voor de veiligheid van bewoners van het azc en omwonenden? Bij veranderingen in het (veiligheids)beeld wordt het veiligheidsoverleg geïntensiveerd en wordt gekeken naar de noodzaak van het nemen van extra maatregelen.”