Volle zaal Museum Rijswijk voor AVG-bijeenkomst

mainImage
Volle zaal Museum Rijswijk voor AVG-bijeenkomst

Op vrijdag 25 mei gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Bedrijven moeten er alles aan doen om de privacy van mensen te waarborgen. Maar er heerst voorlopig veel onduidelijkheid over de wet waarbij vanaf volgende week overtreders ook kunnen worden beboet. In Museum Rijswijk kwamen verschillende (Rijswijkse) ondernemers bijeen om zich te laten informeren over de AVG.

Door de organisatie waren drie sprekers uitgenodigd. In een geanimeerd één-tweetje informeerden Carolien Brederije en Natascha Niewold van Valegis Advocaten de aanwezigen over de do’s en don’ts wanneer de nieuwe wet van kracht gaat. Na de pauze nam Perry Telle van Hoornwijck Groep het woord over de implementatie van de nieuwe wet binnen Hoornwijck Groep.Na het welkomstwoord van interim-directeur van Museum Rijswijk, Arnaud van Aalst, was het woord aan de dames Brederije en Niewold. Aan de hand van publicaties lieten ze zien dat minister Sander Dekker en AP (Autoriteit Persoonsgegevens)-voorzitter Aleid Wolfsen duidelijk niet op één lijn zaten over de nieuwe wet. Onduidelijkheid alom een paar maanden voordat de wet in werking trad. De wet die pas vorige week de Eerste Kamer passeerde en waarvan nu al wordt gezegd dat de overheid en de UWV er niet klaar voor zijn. Waarvan akte. Vanaf 25 mei moet ieder bedrijf kunnen aantonen dat het serieus bezig is met de gegevens van personen. Nadenken over procedures. Fouten maken mag, want het is en blijft mensenwerk.

Aan de hand van verschillende voorbeelden werd aangegeven wanneer het gaat om persoonsgegevens of bijzondere persoonsgegevens. In het laatste geval  werden er al diverse alarmklokken scherpgesteld. Een foto is een voorbeeld van een bijzonder persoonsgegeven, want daarop is te zien welk ras of een mogelijke handicap men kan hebben.“Er is veel onduidelijkheid. Heb je twijfels en kan je jouw keuze verantwoorden? Als je dit goed kunt, dan gewoon doen”, was het advies van de dames advocaten. Wat waren de sancties? ‘Naming and shaming’ omdat op de website van AP de overtreder werd vermeld en in heel extreme gevallen boetes van maximaal enkele tientallen miljoenen euro’s werden opgelegd..

Nadat een snoeppot was uitgereikt aan de winnares van de AVG-quiz, enkele versnaperingen waren uitgedeeld en er aandacht werd gevraagd voor de ‘Free a Girl’ actie, was het de beurt aan Perry Telle van Hoornwijck Groep. Hij nam de aanwezigen aan de hand van voorbeelden en een tienstappenplan door de maatregelen die het administratiekantoor had genomen om klaar te zijn voor de 25e mei. “We zijn een eind op weg, maar zijn er nog lang niet”, was het commentaar van Telle. “De AVG is niet geheel zwart/wit maar is dynamisch. Hoe meer je vraagt aan de autoriteiten hoe duidelijker het wordt wat wel en niet mag.”

Na de plenaire sessie volgde een geanimeerde borrel voor de aanwezigen die op hun beurt, als ze dat al niet eerder hadden gedaan tijdens de bijeenkomst, weer gedetailleerde vragen konden stellen aan de specialisten. Kortom, een geslaagde middag waarbij (Rijswijkse) ondernemers meer duidelijk werd over de gevolgen van de AVG-wet.


Foto: Digitaal Dagblad