Verontwaardiging over lage strafeis tegen ‘straatracers’

mainImage
Verontwaardiging over lage strafeis tegen ‘straatracers’

In de rechtbank en op social media is met verontwaardiging gereageerd op de lage strafeis in de zaak tegen twee vermeende straatracers die Rijswijker Jeroen Buising in september 2017 doodreden (zie ook artikel van gisteren). Het Openbaar Ministerie kwam met een eis van 9 maanden celstraf voor hoofdverdachte Desley J. en 7 maanden voor Jessy P. Voor beiden werd ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar gevraagd.

Het Algemeen Dagblad schreef dat in de rechtbank dat verbaasde gezichten de Officier van Justitie ertoe bracht om haar eis toe te lichten. Het rijgedrag van beiden was roekeloos, maar voor de wet niet roekeloos genoeg. Er geen sprake van rijden onder invloed van drugs of alcohol en er werden geen andere verkeersovertredingen geconstateerd zoals door rood rijden.

Op twitter en facebook werd de berichtgeving over de rechtszaak veelvuldig gedeeld en ongeloof gereageerd op de eis van 9 maanden. Veel van deze uitspraken zijn vanwege het taalgebruik niet voor herhaling vatbaar en ontbeert vaak enige nuance. Toch blijkt uit de hoeveelheid reacties en de felheid ervan een gevoel van verontwaardiging. “Te weinig, echt Nederland weer”, ‘Het is gewoon doodslag!” en “Het wordt tijd voor een levenslang rijverbod voor dit soort uitschot”.

Op donderdag 17 mei doet de rechtbank uitspraak.


| Foto: Digitaal Dagblad