Veilige schoolzones in Rijswijk zijn van groot belang

mainImage
Veilige schoolzones in Rijswijk zijn van groot belang

Deze week zijn er in Rijswijk twee scholen bijgekomen met een Dick Bruna schoolzone. Met de deelname van de Wethouder Brederodeschool en basisschool Het Kristal zijn er nu zes van deze veilige schoolzones in de gemeente. Dat dit niet overdreven is, blijkt wel uit onderzoek waaruit blijkt dat er de afgelopen drie jaar in Nederland meer dan 10.000 ongevallen rond scholen hebben plaatsgevonden.

De gemeente Rijswijk legt de zones aan om de verkeersveiligheid rondom scholen te verbeteren. Want nog meer dan andere verkeersdeelnemers, zijn kinderen erg kwetsbaar in het verkeer.  “Deze zones leggen we aan in samenwerking met scholen en ouders. Zij inventariseren onveilige plekken en wij pakken die aan. De school zorgt voor educatie over verkeersveiligheid,” aldus wethouder Björn Lugthart. Maatregelen zoals een 30-kilometerzone en de speciale Dick Bruna-verkeersborden zorgen er bewezen voor dat andere verkeersdeelnemers beter opletten. Uit onderzoek van De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is gebleken dat automobilisten afremmen als ze deze borden zien.

10.000 ongevallen

Uit onderzoek van RTL Nieuws en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat  er rond scholen de afgelopen drie jaar meer dan 10.000 ongevallen plaatsvonden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrok van dit aantal. “Wij hebben verkeersveiligheid als prioriteit, dus ik wil er echt naar streven dit aantal naar beneden te krijgen,” aldus de minister tegenover RTL Nieuws. “Het lijkt me alle hens aan dek voor gemeenteraden en wethouders die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik denk ook dat ouders het goede voorbeeld moeten geven. Ga toch alsjeblieft niet met de auto je kind naar school brengen. Pak zelf ook die fiets, doe het op een veilige manier.”

Uit het onderzoek onder bijna duizend scholen blijkt dat negen op de tien (88 procent) grote verkeersproblemen ervaren in de directe omgeving. Naast aanrijdingen gaat het om zaken als foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties.

Bron: ANP en Gemeente Rijswijk


| Foto: Digitaal Dagblad