Uniek (klus)woonconcept in Rijswijk

mainImage
Uniek (klus)woonconcept in Rijswijk

Als starter, student, beginnend zzp’er of werkloze een woning vinden is een hele opgave. Je staat niet hoog genoeg op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Je woning huren bij een particuliere eigenaar kan je wel vergeten vanwege de hoge huurprijs. En een hypotheek krijgen is al helemaal geen optie. Waar moet je dan heen?

Goed nieuws voor de handige types: via de stichting Fundering kan je een kluswoning bemachtigen! Met een klusbudget van de stichting, bouw je de woning af en huur je deze tegen een gunstige prijs die ónder de sociale huurgrens ligt.

Fundering is opgericht voor juist dié mensen die tussen wal en schip vallen, die geen hypotheek willen maar wél de handen uit de mouwen durven te steken. “Hard werken kan namelijk iedereen, en je achtergrond of inkomen zou daar geen rol in moeten spelen. Zelfbouw verbindt mensen, leert je een hoop lessen en biedt mogelijk perspectief op een (betere) baan in de toekomst.” vertelt Marnix Norder, die het concept van Fundering bedacht en samen met een team uitwerkte.

In Metamorfose, het zelfbouwproject van Steenvlinder aan de Koopmanstraat 1 in Rijswijk, komen 4 kluskavels beschikbaar voor de stichting. Doelgroep is breed opgezet: iedereen met een inkomen onder de 30.000 euro per jaar kan zich aanmelden. “Maar we voeren wel een uitgebreide selectieprocedure uit. We kijken naar kennis, ervaring en motivatie. Dat is belangrijk om het project een succes te maken.” zegt Marnix.Wethouder Wonen Armand van de Laar: “Het is geweldig dat we met een organisatie als stichting Fundering ook in Rijswijk de woningmarkt kunnen innoveren. Ik word blij van het idee dat we in Rijswijk ook bij lage huren verschillende woonvormen kunnen aanbieden. Het is belangrijk dat Rijswijk een aantrekkelijke én betaalbare woonstad blijft voor al zijn inwoners”.

Norder is tevens mede-initiatiefnemer van Steenvlinder, de zelfbouwontwikkelaar uit Den Haag met wie Fundering samenwerkt. “Fundering maakt gebruik van de zelfbouwexpertise van Steenvlinder, maar biedt een totaal ander traject aan haar kandidaten” benadrukt Norder. Eerst huren de kandidaten 2 jaar lang de woning en bouwen hem af, daarna kunnen ze nog 5 jaar blijven huren. In die periode van 5 jaar hebben ze de mogelijkheid om de woning te kopen tegen de kostprijs, als ze dan inmiddels wel een hypotheek kunnen krijgen. Lukt het niet of willen ze niet kopen, dan wordt de woning verkocht tegen een marktconforme prijs. De winst (overwaarde) gaat naar de kandidaten: die hebben er immers al hun tijd en energie in gestoken om er iets moois van te maken.

Heb je interesse in het klusproject van Fundering in Rijswijk? Inschrijven kan vanaf 22 oktober. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Je vind alle informatie over het project en het inschrijfformulier op: https://www.fundering.org/wat-doet-fundering/projecten/rijswijk.html

 

 

 

Succesvol? Jazeker. In Boskoop zijn zojuist kandidaten gestart aan hun eigen kluswoning. Daar werden 3 kluskavels aangeboden door Fundering: https://www.facebook.com/Fundering-294250554339313/


| Foto: Digitaal Dagblad