Tot 9 maanden geëist in emotionele zitting dodelijke 'straatrace'

mainImage
Tot 9 maanden geëist in emotionele zitting dodelijke 'straatrace'

Tegen de twintigjarige Desley J. die vorig jaar september een 62-jarige fietser doodreed in Rijswijk, is negen maanden cel geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier jaar. J. zou samen met zijn vriend Jessy P. in een straatrace verwikkeld zijn geweest. Tegen de negentienjarige P. is zeven maanden cel geëist en ook een rijontzegging van vier jaar. Hij reed door na het ongeluk.

De mannen zelf ontkennen dat zij met elkaar aan het racen waren op de Generaal Spoorlaan. Verschillende getuigen waren van mening dat er wel een straatrace gaande was. “Ze waren naar elkaar aan het seinen”, verklaarde een getuige. Een ander zei in de rechtbank: “Ik zag dat het om racen ging omdat ze allebei gelijk opgingen.”

Uit onderzoek op sporen op de weg blijkt dat de auto waarin J. reed zeker 93 kilometer per uur heeft gereden. Op die plek is 50 kilometer per uur toegestaan. Hoe hard P. in zijn auto reed, waarin hij met zijn neef en een vriend zat, is niet duidelijk geworden. Waarschijnlijk was dat ongeveer even hard of misschien zelfs nog harder, want P. reed iets voor J. op het moment dat de fietser de weg overstak.

In de emotionele zitting maakten de vriendin, zus en dochter van het slachtoffer gebruik van het spreekrecht. De vriendin hoopt op een celstraf, “zodat ze kunnen nadenken wat ze hebben aangericht.” Ook de zus van de 62-jarige Jeroen Buising is boos op de verdachten en hun getuigenverklaringen. “Neem godverdomme verantwoordelijkheid voor wat je hebt gedaan.” De 25-jarige dochter die naast de dood van haar vader ook te kampen heeft met een ernstig zieke moeder zei: “Jullie moeten je kapot schamen.” Over de verdachte die zich verschuilt achter PTSS, zei de dochter:  “Heb je niet gewoon last van je geweten, knul.”

Donderdag 17 mei om 13.00 uur doet de rechtbank uitspraak.

Bron: ANP


Foto: Digitaal Dagblad