Talent Award kweekvijver lokaal talent

2 October 2019, 09:32 uur
Algemeen
mainImage
Peter Petit
Tara Klaassen, Maarten Bakker en Armir Javidi

Rotterdam heeft de finale van het Eurovisie Songfestvial, Rijswijk, al drie jaar, de finale van de Rijswijk Talent Award. Rijswijkse talenten op gebied van zang en dans strijden in de Rijswijkse Schouwburg om deze felbegeerde titel met als inzet een geldbedrag van 500 Euro, te besteden aan talentontwikkeling, en optredens tijdens lokale festivals zoals Rijswijk Pracht en het Strandwalfestival. Rijswijk Talent Award is dé opstap voor lokaal muziek- en danstalent om zich te profileren en kennis te maken van optreden in een professionele omgeving.

Na de voorronde van afgelopen juni zijn uiteindelijk dertien kandidaten voor de eindzege overgebleven. Het Rijswijks Dagblad sprak aan de vooravond van de finale met drie potentiële kanshebbers op de eindoverwinning van deze door Trias, centrum van kunsten, georganiseerde talentenjacht.

Maarten Bakker is net 13 geworden en niet afkomstig uit Rijswijk, maar uit het naburige Pijnacker Hij wordt gezien als één van de grote kandidaten voor de zege met zijn vertolking van één van de meest bekende liedjes van Ramses Shaffy “Laat me” uit 1978 en oorspronkelijk een compositie van een andere favoriet van Bakker, Serge Reggiani.  Bakker begeleidt zichzelf op de piano iets wat hij ook in Gouda doet waar hij regelmatig op straat te zien is als straatmuzikant. De scholier aan een middelbare school in Rotterdam heeft niets met moderne muziek, verder dan Queen reikt zijn interesse niet, hij is veel meer in de ban van klassieke muziek. Naast Shaffy staan er ook nummers van de Belgische componist, zanger en tekstschrijver Jacques Brel op zijn repertoire, zoals het bekende “Ne me quite pas”. “Een liedje met een rare timing, dat spreekt mij aan, de akkoorden in de composities van Brel zijn vaak heel complex” aldus Bakker.  Het zijn vooral de goed in elkaar zittende teksten van Shaffy die Bakker op jonge leeftijd al aantrokken. Ambities om later zijn brood als professionele artiest te verdienen heeft Bakker, groot bewonderaar van Youp van ’t Hek, overigens niet, het zingen en piano spelen moet een hobby blijven. “Veearts worden, dat lijkt me geweldig, dat is echt mijn passie”.

Of de 17-jarige zangeres Tara Klaassen, een andere favoriet voor het winnen van de Award, zaterdag daadwerkelijk van de partij is, is op het moment van schrijven nog niet zeker. De Rijswijkse alleskunner die niet alleen zingt, maar ook acteert, danst en piano speelt, kampte tijdens het interview nog met stemproblemen, overblijfsel van een griepje. De Rijswijkse studente aan de Dutch Academy of Performing Arts van Mondriaan repeteert zo een drie uur per dag. Afhankelijk van de conditie van haar stem is Klaassen van plan zaterdagavond een nummer van Pink, onlangs nog op het Malieveld te bewonderen, ten gehore te brengen.

Met belangstelling wordt ook uitgekeken naar het optreden van het trio Hamdelan. Met hun traditionele Iranese ‘mystical’ muziek vormen zij met recht de exoten in de finale  Amir Javidi (43), frontman van Hamdelan,  leerde muziek spelen op diverse soorten van traditionele Iranese percussie instrumenten, zoals de “dayereh”, de “tombak”en “daf”.  Sinds 2005 woont Javidi in ons land waarin hij nu met twee verschillende bands optreedt tijdens culturele activiteiten voor zowel Iranezen als in de Iranese cultuur geïnteresseerde Nederlanders. Hoe dan ook is Hamedelan de grote outsider voor de zege tijdens dit festival.

Aan de jury onder leiding van Tessa Kraus om in dit gezelschap van dertien totaal verschillende acts de taak om de opvolger van de winnaar van 2018, Katja Kuipers, aan te wijzen. De strijd om de Rijswijk Talent Award begint zaterdag om 19.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg, de toegangsprijs bedraagt 11 Euro.