Symposium over Olivier B. Bommel in Rijswijkse Schouwburg

mainImage
Symposium over Olivier B. Bommel in Rijswijkse Schouwburg

Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Museum de Bommelzolder in Zoeterwoude wordt op zaterdag 7 juli een symposium gehouden om Olivier B. Bommel, de creatie van striptekenaar Marten Toonder te eren. De Rijswijkse Schouwburg is de plaats waar Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, Toonderbiograaf Wim Hazeu en voormalig minister Plasterk komen spreken over hun liefde voor het werk van Toonder en het personage Bommel. Ook enkele kleinkinderen van Toonder zullen aanwezig zijn alsmede enkele striptekenaars van de nieuwe generatie.

Olivier B. Bommel is een begrip. Het stripkarakter van Maarten Toonder maakte zijn debuut in juli 1941 in de derde strip Tom Poes. ‘Heer Bommel’, zoals het personage later ook werd genoemd, blijkt een antiheld en juist dat maakte hem populair. Zo populair zelfs dat er 77 jaar na zijn ‘geboorte’ nog steeds Bommel adepten zijn. Twintig jaar geleden opende Eiso Toonder, zoon van de schrijver en tekenaar, Museum de Bommelzolder in Zoeterwoude. Dit feit wordt gevierd met een symposium op 7 juli  Rijswijk.

Ter ere van het jubileum krijgen Milou & Irwin Toonder, kleinkinderen van Marten Toonder, een speciale editie van een origineel Bommelverhaal aangeboden. Verder zullen Tim Artz en Henrieke Goorhuis  gedurende het symposium demonstreren hoe de nieuwe generatie striptekenaars het werk van Toonder levend houden.

Zaterdag 7 juli vanaf 14.00 uur in de Grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg.


Foto: Digitaal Dagblad