Stijging vliegverkeer boven Rijswijk

mainImage
Stijging vliegverkeer boven Rijswijk

Op deze schitterende nazomerdagen, met een heldere wolkendek, viel mij op hoeveel vliegtuigen er eigenlijk boven Rijswijk vliegen, vooral in de vroege ochtenduren. Normaal gesproken zijn deze vliegbewegingen boven Rijswijk vanwege het gesloten wolkendek niet te aanschouwen, maar op deze ochtenden, met een helder wolkendek vallen mij de duidelijk zichtbare vliegbewegingen en bijkomende vliegtuigstrepen wel degelijk op en kan ik gefascineerd wel uren naar de lucht boven mij kijken. ,,Hoeveel vliegtuigen zullen er nu eigenlijk  dagelijks boven Rijswijk vliegen?” vroeg ik mij dan ook onlangs na weer een drukke ochtendspits hoog boven mij in de lucht af.

De man die daarop antwoord kan geven zit op Schiphol, heet Frank van der Voort en is senior woordvoerder en communicatie adviseur van de LVNL, de LuchtVerkeersleiding Nederland.

Oktober
,,In de maand september vlogen er 2845 vliegtuigen boven Rijswijk, met een maximum van 139 per dag, goed voor een gemiddelde van 95 vluchten per dag. In januari van dit jaar lieten de statistieken nog 1919 vluchten zien met een gemiddelde van 62 per dag. In deze nog jonge maand oktober zijn tot op de dag van vandaag 748 vluchten over Rijswijk heen gegaan, met een gemiddelde van 94 per dag”.

De Gaulle Airport
Paris Charles de Gaulle Airport is, naast Schiphol, de meest voorkomende vertrek/aankomst luchthaven van de vluchten over Rijswijk van de afgelopen week ( 1 tot en met 7 oktober), gevolgd door Barcelona el Pral Airport, Madrid Barajas Airport, Zürich Airport en Milan-Malpensa Airport. Het verkeer over Rijswijk is voornamelijk inkomend verkeer uit het zuiden naar Schiphol. De meest voorkomende vliegtuigtypes zijn de Boeing 737-800 en de Airbus A320.

Door Peter Petit


Foto: Digitaal Dagblad