Kijk in de fotogalerij voor twee tabellen
Er zijn veel voordelen om te trainen, bijvoorbeeld voor een beter fysiek en mentaal welzijn. Er kan echter ook wat lichamelijk ongemak zijn verbonden aan trainingsactiviteiten als gevolg van 'de druk' die op het lichaam wordt uitgeoefend.
Wanneer je ongemak ervaart, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen aan inspanning gerelateerde spierpijn en pijn. Fysiotherapeuten van Fysiopraktijk Rijswijk vertellen...
Spierpijn is een gezond en te verwachten gevolg van beweging. Pijn kan wijzen op letsel. Maar pijn is persoonlijk en de mate van letsel is niet altijd gelijk aan de mate van pijn. Ook hebben verschillende mensen een andere pijngrens. Het begrijpen van pijn helpt de pijn te beheersen.
Individuele activiteitsdrempel
Om fysiek te verbeteren, moet je lichaam op een passend niveau worden getraind. Dat is jouw individuele activiteitsdrempel. Het lichaam van elke persoon heeft een andere activiteitsdrempel afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, basiskracht en participatieniveau. Tegen de drempel trainen kan spierpijn tot gevolg hebben.
Het overschrijden van jouw drempelwaarde zal pijn veroorzaken. Een belangrijk voordeel van oefening, wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, is dat deze drempel geleidelijk zal toenemen. Wanneer een persoon bijvoorbeeld begint te lopen, kan zijn veilige drempel 5 minuten lopen. Na enkele weken van progressieve verhogingen kan de drempel stijgen tot 20-30 minuten. Om uw trainingswinst te maximaliseren en het letselrisico te minimaliseren, is het belangrijk om realistisch te zijn over jouw activiteitsdrempel en om onderscheid te kunnen maken tussen gematigde en te verwachten spierpijn en pijn.
Spierpijn
Na activiteit piekt de spierpijn meestal 24-72 uur na de activiteit. Dit is het gevolg van kleine, veilige schade aan spiervezels en wordt Delayed Onset Muscular Soreness (DOMS) genoemd. Vrij vertaald: uitgestelde spierpijn. Gedurende deze tijd kunnen uw spieren gevoelig zijn om aan te raken en strak/pijnlijk aanvoelen. Beweging kan aanvankelijk ongemakkelijk zijn, maar het bewegen en voorzichtig rekken van je spieren zal de pijn verminderen.
Tijdens de periode van een paar dagen dat je spierpijn ervaart, zou je kunnen overwegen om alternatieve oefeningen uit te voeren om je pijnlijke spieren een kans te geven om te herstellen terwijl je andere spieren versterkt.
Pijn
In tegenstelling tot spierpijn kun je pijn ervaren tijdens of na het uitvoeren van oefeningen. Dit kan scherp aanvoelen. Deze pijn kan blijven hangen zonder volledig weg te gaan, misschien zelfs na een periode van rust. Dit kan wijzen op een blessure. Gewoon door blijven trainen, kan het probleem verergeren. Als je denkt dat jouw pijn extreem is of niet verdwijnt na 7-10 dagen, moet je een fysiotherapeut raadplegen. Je kunt overigens direct naar de fysiotherapeut toe (je hebt geen verwijzing nodig).
Hoe Fysiopraktijk Rijswijk je helpt
Wij zijn een waardevolle hulpbron tijdens je hele training. Voordat je begint met een trainen, kan de fysiotherapeut een verscheidenheid aan testen en activiteiten uitvoeren om te bepalen hoe geschikt jouw lichaam is voor training.
Op basis hiervan zal de fysiotherapeut ook specifieke oefeningen aanbevelen die je het beste voorbereiden op uw gewenste activiteiten. Samen bespreek je ook de beste strategieën voor het starten en uitvoeren van bewegingsactiviteiten terwijl je de kans om geblesseerd te raken tot een minimum beperkt.
Mocht in een ongelukkige situatie toch een blessure ontstaan, zal jouw fysiotherapeut direct helpen bij jouw herstel. Zij zullen helpen bij het controleren van de pijn, identificeren en aanpakken van alle factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan uw letsel om verdere problemen te voorkomen en geven specifieke aanbevelingen met betrekking tot re-integratie in oefeningen, indien van toepassing.
Fysiotherapeuten behandelen chronische pijn door beweging, hands-on zorg en patiëntenvoorlichting. De wetenschap beveelt fysiotherapie aan boven pijnmedicatie om pijn te behandelen.
Afspraak maken? Bel 085-022320 of mail: [email protected]