Ronald Bakker: “Eerst de vent en de tent, dan de financiering”

mainImage
Ronald Bakker: “Eerst de vent en de tent, dan de financiering”

Ronald Bakker is bij Hoornwijck Groep MKB-kredietcoach. Hoornwijck Groep bestaat dit jaar 45 jaar en is uitgegroeid tot een administratie- en belastingadvieskantoor. Een kantoor met aandacht voor de klant en dat veel meer dan administratie en belastingadvies doet. Ronald is één van de zeven vennoten en houdt zich als kredietcoach bezig met het adviseren van ondernemers over financieringen. “We gaan met de ‘vent’, de ondernemer, praten over de ‘tent’ om zo een goed beeld te krijgen.” Dit doen wij onder andere door het ontwikkelen van verschillende (marketing)dashboards met specifieke informatie, zoals gemiddelde omzet per fte of gemiddelde omzet per gewerkte uur of informatie over de belastingdruk in een bepaalde periode.

Bovenstaande quote is de essentie waarmee Ronald Bakker werkt in zijn rol als kredietcoach bij Hoornwijck Groep. “We kunnen ondernemers helpen om hun financieringsbehoefte in kaart te brengen en de financieringsaanvraag te begeleiden. Dat is momenteel met honderden aanbieders en een wir en war aan informatie niet overzichtelijk voor ondernemers. Maar wij hebben ook een zorgplicht. Het gaat eerst om ‘de vent en de tent’. We brengen de behoefte in kaart. Daarna komt pas de financiering om de hoek kijken.”

Bakker neemt ons mee naar het begin van de kredietcrisis. “Ondernemers moesten investeren om het hoofd boven water te houden, maar de (traditionele) banken hielden de hand op de knip. Het leidde tot zwaar weer bij ondernemers en zelfs tot faillissementen.”

Het gaat om de ondernemer (‘de vent’) en het bedrijf (‘de tent’)

Sinds een jaar of twee is het vertrouwen weer terug. De traditionele banken zoals de ING, Rabobank en ABN AMRO zijn soepeler geworden in het beleid omtrent financieringen. “Dat moet ook wel aangezien er heel veel kapers op de kust zijn”, legt Bakker desgevraagd uit. “Er ligt daar een rol voor ons. We proberen ondernemers te begeleiden in hun keuze voor de financiering. Maar in onze optiek gaat het daarbij om de ondernemer (‘de vent’) en het bedrijf (‘de tent’). Een financiering heeft alleen zin wanneer het met de ‘vent en de tent’ goed zit. We proberen de ondernemer een spiegel voor te houden in een gesprek. Zo komen wij ook te weten hoe de ondernemer en het bedrijf in elkaar steekt. Zit een ondernemer in de stress omdat zijn debiteuren niet betalen, dan kan een financiering rust bieden. En kan de ondernemer datgene doen wat hij het leukste vindt: ondernemen.”

Hoornwijck Groep probeert met het begeleiden en het samen maken van keuzes de ondernemer te ontzorgen. Bakker vervolgt: “Wij moeten er wel zeker van zijn dat het bedrijf het uiteindelijk kan gaan redden. Dat doen we door gedegen onderzoek en een goed gesprek. Natuurlijk kijken we ook naar de ondernemer die tegenover ons zit. Is de winst goed en de kerngetallen in orde, dan kunnen we met een gerust hart de financiering aanvragen.”

Een gesprek met een ondernemer kan wonderen verrichten in de optiek van Bakker. “Ondernemers zijn alleen maar aan het rennen en het vliegen. Een gesprek kan uiteindelijk tot nadenken over de eigen onderneming leiden en wil men doorpakken op nieuwe inzichten. Het doel moet een goed rendement zijn, maar je moet als ondernemer ook kijken naar die stip op de horizon. Wij helpen hen dan om te kijken wat er wel of niet mogelijk is.” Als kredietcoach binnen Hoornwijck Groep is het voor Bakker gesneden koek: “Wij signaleren mogelijke problemen bij ondernemers en door te vragen weten wij hen daarbij te helpen.”

Wilt u meer weten? Ga naar https://hoornwijckgroep.nl/financieringen/ of LinkedIn {link: https://linkedin.com/company/hoornwijck-groep/}

 


| Foto: Digitaal Dagblad