Rijswijks Dagblad | Roger Daal: “We hebben met RD Mobility geen enkele Rijswijkse klant”

Roger Daal: “We hebben met RD Mobility geen enkele Rijswijkse klant”

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In 2011 was Rijswijker Roger Daal, zelf sinds 1993 aan een rolstoel gekluisterd, zijn plezier in zijn job als werkvoorbereider bij een constructiebedrijf kwijt. Hij begon op kleine schaal rolstoelen te verhuren en te vervoeren. Nu, zeven jaar later, staat zijn bedrijf RD Mobilty aan de vooravond van grote veranderingen.

Nadat Daal, als 100 procent afgekeurde, van het UWV vijf jaar de tijd kreeg om zijn bedrijf op te zetten met behoud van uitkering, zal hij binnenkort als zelfstandig ondernemer zijn bedrijf RD Mobility zonder financiele steun moeten bedruipen. ,,Wij maken rolstoelen in verschillende soorten op maat”, vertelt Roger Daal in het bedrijf dat gevestigd is aan de Lange Kleiweg. ,,Je zou zeggen dat onze rolstoelen op maat duurder zijn dan de rolstoelen die standaard van de productiebanden afkomen bij grotere concurrenten. Dat is niet zo. Wij hebben de laatste jaren quitte kunnen draaien. Snel moeten wij ook winst gaan maken om het bedrijf levensvatbaarheid te geven.”

Dat het bedrijf van Roger Daal nu aan de Lange Kleiweg zit, is voor hem en het personeel een grote vooruitgang. ,,We hebben nu drie maal zoveel ruimte als in onze vorige vestiging in de Ohmstraat. Dat was een veredelde garagebox. Aan de hand van de wensen van de klanten maakt de fabriek in Spanje een op maat gemaakte rolstoel. Concurrenten van ons importeren vanuit Engeland of Denemarken of zitten in Nederland. Wij kunnen daarom met het merk Oracing en de fabriek in Spanje tegen zeer lage prijzen op maat gemaakte rolstoelen leveren. Wij doen zelf weinig aan marketing. De gehandicaptenwereld is relatief klein. Wij moeten het hebben van mond-tot-mondreclame en dat gaat heel erg goed. Wij geven net dat beetje extra service om het de klanten naar de zin te maken. ‘Kan niet’, is geen antwoord. Voor ons is het vaak een uitdaging om nieuwe oplossingen te bedenken.”De bankier van Roger Daal en zijn RD Mobility is de Rabobank. In de persoon van Sharsten Paulina zorgt de bank niet alleen voor de financien. “Het is altijd goed om feedback te krijgen van een bedrijf en mensen die verstand van zaken hebben”, vervolgt Daal. “Ik ben ook zomaar in deze ‘business’ gestapt zonder al te veel verstand van zaken. Als rolstoelgebruiker heb ik verstand van rolstoelen, bij de financien blijft mijn kennis beperkt. En dan helpt Sharsten ons om de juiste beslissingen te nemen. Ik vond het geweldig dat toen ik in contact kwam met de Rabobank direct de regiomanager Harmen Bosma langs kwamen om te overleggen. Met Sharsten heb ik nu ook een goede klik. Niet in de laatste plaats omdat we beiden van Curacao afkomstig zijn.”

Sharsten Paulina is degene vanuit de Rabobank die Roger Daal daar waar mogelijk is, zal helpen. “Het is geweldig hoe Roger met zijn specialistische kennis aan de slag is gegaan. Hij is idealistisch bezig. Dat is een groot goed. Wij willen hem graag adviseren om het bedrijf op verantwoorde wijze te laten groeien indien hij dat wenst. Wij helpen graag  mensen met een drive die Roger heeft.”

Een ding moet Roger Daal tenslotte nog van het hart. “Het bedrijf RD Mobility is Rijswijks. Maar we hebben geen enkele klant in Rijswijk. Ik snap dat dat vaak te maken heeft met de wmo (wet maatschappelijke ondersteuning-red) en haar leveranciers. Maar wat zou het geweldig zijn wanneer de gemeente Rijswijk een gespecialiseerd bedrijf in Rijswijk in kan zetten voor haar inwoners. Ik heb daarom goede hoop dat het nieuwe college daar ook naar kijkt.”


Foto: Digitaal Dagblad