Rijswijks Dagblad | Rijswijkse clown Pica Pica gaat gewoon door

Rijswijkse clown Pica Pica gaat gewoon door

mainImage

Clown Pica Pica woont in Rijswijk en verzorgt al jaren entertainment op verjaardagen, schoolfeesten, en op nog veel meer andere locaties. Rene Marquard, bekend om zijn clowneske gedrag ging eens praten met een verwant.

Heb jij daarvoor geleerd of moet je daar toch aanleg voor hebben?

“Ik ben als goochelaartje van ongeveer 10 jaar begonnen bij een kindercircus in Den Haag. Dat was het kindercircus 't Kraaienest. Heet nu Circus Circasso. Ik heb toen ook contact gehad met een beroeps goochelaar die mij veel geleerd heeft. Later ben ik lange tijd bij de vrijwillige leiding geweest van het circus. Het goochelen was nog niet zo dat ik veel optredens had. Toen ik een keer op moest treden vroegen ze of ik ook een clownsact kon vertonen. Gewoon ja gezegd en daarna een act in elkaar gezet waarvan de basis nog steeds in mijn programma zit. Dat clown spelen vond ik wel wat en het ligt mij ook wel. Ik ben toen gaan optreden als goochelclown. Naast het goochelen heb ik zelf enkele clownsacts verzonnen en ook het goochelen probeer ik uniek te houden. Pas veel later nadat ik getrouwd ben kwam ik in contact met Goochelclub  Rotterdam. Daar ben ik nu al jaren lid van en ook al jaren in het bestuur.”

“Ook geef ik met nog 2 andere goochelaars leiding aan een groepje jongens en meisjes om het goochelen op een hoger niveau te brengen. Op zo'n club leer je veel van elkaar en krijg je ook kritiek en daar leer je van. Ben sinds enkele jaren ook lid van de Magische Kring Haaglanden in Den Haag. Daar hebben we ook een jeugdafdeling en leren we de jongeren de kneepjes van het vak. Veel heb ik dus op een vereniging geleerd en met hun hulp heb ik vele prijzen gewonnen zoals je op mijn website kan lezen.”

“Ik ben van mening dat je veel kan leren maar er ook een stukje passie in je moet zitten. Ik heb het altijd voor mijn hobby gedaan maar geef mij helemaal. Veel optredens geven je ook veel ervaring. Daarbij komt dat het optreden voor kinderen altijd erg verrassend kan zijn en dat vind ik leuk. Kinderen zeggen gewoon als het niet leuk is of als ze een truc door hebben, de waarheid.”

Wat voor programma's heb jij allemaal?

“Ik heb een programma voor kinderfeestjes thuis waarbij ik in de huiskamer een klein theatertje maakt. De voorstelling heeft een thema genaamd "de goochelschool"  Het verhaal is dat ik de goochelschool zoek en toevallig bij een kinderfeestje terecht kom. Daar gaan de kinderen mij goocheltrucs leren. Zelf ken ik er ook wel wat maar die mislukken steeds. Ook voor in een theater heb ik een programma. Heb regelmatig  in de Rijswijkse Schouwburg opgetreden. Dan heb ik een straatact voor op braderieën en ook kan ik als ballonnenclown optreden die ik met kleine trucjes afwissel. Voor Sinterklaasfeesten heb ik een aangepast programma met het thema "Het verlanglijstje van Pica Pica"  Ook heb ik nog een 2e programma voor Sinterklaasfeesten. Verschillende typetjes voer ik ook op als daar vraag naar is.”

Is de clown nog altijd populair bij de kinderen en moet in jouzelf ook het kind blijven?

“Er zijn kinderen die clowns eng vinden en ik probeer dat om te draaien zodat ze mij wel leuk vinden. Ik gebruik mijn ervaring in het jeugdwerk. Soms vinden volwassenen clowns eng. Leuk is dan na mijn optreden ze dan zeggen. Ja maar van u ben ik niet bang, het was leuk. Dan geniet ik weer.” 

In Belgie is de 'Dag van de Animator' , in Nederland niet, zijn wij wel zuinig op onze entertainment sector?

“Ik weet niet of men zuinig is in de entertainment sector. Ik ken heel veel goochelaars die beroepsmatig bezig zijn en die hebben het nu moeilijk. Hulp is er meestal niet.”

In deze Coronatijd kun  je gewoon door gaan met de programma's?

“Normaal heb ik heel veel interactie met de kinderen en die helpen mij vaak bij een act. Dat kan nu even niet dus heb ik mijn programma zo aangepast dat de kinderen op corona afstand blijven maar de interactie is er wel.  Wel zijn veel optredens afgelast of uitgesteld. En omdat ik er niet van hoeft te leven valt het voor mij wel mee.  Veel beroeps collega's hebben het moeilijk als ze geen buffer hebben. Sommigen zijn heel creatief en treden heel beperkt op. Zelfs in Las Vegas staat alles stil. Ook hier in Nederland staat alles op een laag pitje.”

Zeg eens eerlijk...wat vind jij het allerleukst om te doen voor de kinderen?

“Dat is natuurlijk als clown spelen. De emotie in een truc brengen en de reacties van de kinderen, daar geniet ik van. Ik weet bijna alle reacties die kinderen kunnen geven en daar reageer ik dan spontaan op, maar ik weet waarop de kinderen reageren.”