Rijswijks portret: schrijfster Mira Feticu

6 March 2020, 10:10 uur
Algemeen
mainImage

In haar woning aan de Margrietsingel zit Mira op haar stoel in de woonkamer die uitkijkt op het water. Er staan nog wat verhuisdozen links en rechts in de kamer, want ze is nog niet zo lang geleden samen met haar man en dochter van de Haagweg naar de Margrietsingel verhuisd. Mira voelde zich al snel thuis in deze nieuwe omgeving “een warme buurt” zo vertelt ze. Langs de Haagweg hoorde ze vooral het geluid van auto’s, maar nu hoort ze vogels tjilpen, of eenden die midden in de nacht een ruzie ‘uitkwaaken’. Ze geniet van de nieuwe buurt, een buurt die ze graag verkent als ze ’s ochtends gaat hardlopen.

Mira Feticu is inmiddels een bekend schrijfster, maar bij velen nog een onbekende Rijswijker.  

Mira Feticu (46) vertrok vijftien jaar geleden vanuit haar geboorteland Roemenië naar Nederland en woont sindsdien in Rijswijk. Binnen het literaire circuit is Feticu al geruime tijd een bekend gezicht, maar eind 2018 verwierf ze ineens nationale en internationale bekendheid als gevolg van de zogenoemde ‘Picassogate’. Dit was een nauwgezette en schaamteloze hoax van twee Belgische theatermakers, waar de Rijswijkse schrijfster doelgericht het slachtoffer van was.

Wereldnieuws
Van artikelen in The New York Times, The Guardian, Die Deutsche Welle, The Jakarta Post, het NRC, Trouw tot De Wereld Draait Door, u kunt het zo gek niet bedenken, iedereen had het over de Picasso kwestie en Mira Feticu werd ineens wereldnieuws.

Maar wat was nu precies die Picassogate? Het begon met de derde roman van Feticu, ‘Tasha’ uit 2015. Een verhaal over de spraakmakende roof van een zevental kostbare schilderijen uit Kunsthal in Rotterdam, waar onder meer werken van Monet, Matisse, Picasso en Gauguin werden buitgemaakt.

In 2018 ontving Mira een anonieme brief waarin stond aangegeven waar een uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen Picasso begraven zou liggen, op een specifiek aangegeven locatie in Roemenië. Ze heeft direct de politie van deze brief op de hoogte gesteld, maar tot haar verbazing hebben die toen niets met haar melding gedaan, nog niet eens een telefoontje!

Omdat haar nieuwsgierigheid gewekt was besloot Mira samen met schrijver en journalist Frank Westerman op avontuur te gaan en reisde af naar Roemenië, op zoek naar de verloren Picasso.

Picasso
Na een intensieve speurtocht vonden Westerman en Feticu in een bos daadwerkelijk een begraven mapje met daarin de ‘Tête d’Arlequin’, een tekening van Pablo Picasso, althans, dat dachten ze. Achteraf bleek het een vervalsing van meestervervalser Geert Jan Jansen. Toen ze te goeder trouw het schilderij naar de ambassade brachten werden ze vervolgens urenlang door de Roemeense politie verhoord, een traumatische ervaring, want in Roemenië gaat zoiets heel anders dan in Nederland. Pas later bleek dat alles een ‘grap’ van twee Belgische theatermakers ‘Degryse en Baele’ was.

Haar ‘optreden’ in DeWereldDraaitDoor: https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/503088

Deze misplaatste ‘hoax’ heeft destijds een diepe indruk op haar achtergelaten, maar ze kijkt nu liever vooruit en heeft het achter zich gelaten. Haar ervaringen heeft ze opgetekend in haar laatste boek: ‘Picasso’s keerzijde. De zoektocht naar een verloren kunstwerk’.

Naast haar boeken: ‘Lief kind van mij’, ‘De ziekte van Kortjakje’, ‘Tasha’, ‘Al mijn vaders’ en ‘Picasso’s keerzijde’ schrijft Mira ook columns en artikelen voor kranten zoals De Groene Amsterdammer en Trouw.

Taal
Voor Mira is taal leven. Het is uniek hoe zij de Nederlandse taal zich zo snel en volledig heeft eigen gemaakt dat ze ermee kan spelen, het kan laten leven en omzetten in literatuur. Haar liefde voor taal maakt dat zij op dit moment plannen ontwikkelt om in de voormalige praktijkruimte bij haar huis (dit was een voorheen een huisartsenpraktijk) literaire middagen te organiseren, een leesclub of poëzie-bijeenkomsten. Zij hoopt over haar plannen binnenkort met Wethouder Besteman te kunnen praten.

Op dit moment werkt Mira aan haar nieuwe boek, een liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Daarnaast werkt ze ook aan een artikel voor de Groene Amsterdammer over corruptie binnen het zorgsysteem in Roemenië, en of dat niet genoeg is geeft ze ook nog Roemeense taallessen aan de Volksuniversiteit van Amsterdam en Den Haag, als ze niet in Zuid Afrika is voor meerdere literaire festivals. Laat duidelijk zijn, Mira Feticu is een schrijfster en taalkunstenaar pur sang, het was een genoegen haar namens het Rijswijks Dagblad te mogen interviewen en een kijkje in haar creative brein te nemen. 

Op 17 april is de première van de theateruitvoering van haar roman ‘Al mijn vaders’ in theater Branoul in Den Haag. Een uitvoering over misbruik, een voorstelling waar zij de kwetsbaarheid die ze met zich meedraagt op het podium laat zien. Zij doet dit samen met Bob Schwarze, artistiek directeur van theater Branoul. Kaarten zullen binnenkort beschikbaar komen.