Rijswijks Lyceum doet mee aan NK Debatteren voor Scholieren

mainImage
Rijswijks Lyceum doet mee aan NK Debatteren voor Scholieren

Het Rijswijks Lyceum is een van de 110 scholen voor voortgezet onderwijs die meedoen aan de 21e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Op zaterdag 17 november zullen leerlingen van het Rijswijks Lyceum tijdens voorrondes debatteren over LHBT-emancipatie en stemplicht.

Ruim 110 Nederlandse VO-scholen debatteren dit jaar op de 21e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Scholen uit heel Nederland reizen naar Gorinchem voor de eerste twee voorrondes op vrijdag 16 november en zaterdag 17 november, waaronder het Rijswijks lyceum. De leerlingen gaan tijdens deze editie de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder LHBT-emancipatie, alcoholaccijns en het al dan niet herinvoeren van de stemplicht.

Stellingen
De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast volgt er op de dag zelf nog een improvisatiestelling. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

-  Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen
- Alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden
- Iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen

Succesformule
Het is het 21e jaar op rij dat Stichting Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 26 januari 2019.


Foto: Digitaal Dagblad