Rijswijks Dagblad | Rijswijkers laten de ‘fles’ even staan (foto’s)

Rijswijkers laten de ‘fles’ even staan (foto’s)

mainImage
Rijswijkers laten de ‘fles’ even staan (foto’s)

Wethouder Björn Lugthart deed op 20 februari, bij De Wits in de Herenstraat, de aftrap van de IkPas campagne 2018 samen met de Rijswijkse ambassadeurs. Van 1 tot en met 30 maart drinken zij geen alcohol.

IkPas is een landelijke jaarlijkse campagne die bewustwording van alcoholgebruik als doel heeft. IkPas is een actie die mensen bewust maakt hoe gewoon alcoholgebruik is. En dat er een dunne scheidslijn is tussen drinken en problematisch drinken. De uitdaging is om een bepaalde periode niet te drinken. Dit heeft positieve effecten op je gewicht, het slapen en je fitheid.We zijn met z’n allen steeds meer gaan drinken. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagde vrouwen, ouder dan 50 jaar en liefst 50% van de mannen in die leeftijd op minimaal 4 dagen in de week drinken. Ook jongeren drinken frequent. 20% drinkt minimaal 10 keer per maand, dus zeker zo’n 3 keer in de week. Het doorbreken van dit gewoontegedrag wordt moeilijker en moeilijker. Je bewust worden van deze gewoonte is het doel van de landelijke IkPas campagne. IkPas is een initiatief van diverse gemeenten, GGD-en, instellingen voor verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. IkPas daagt mensen uit om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken..

Rijswijk past
Wethouder Lugthart doet net als voorgaande jaren weer mee, samen met de Rijswijkse ambassadeurs. Op 20 februari deed hij de aftrap van IkPas Rijswijk 2018, waarbij de ambassadeurs van vorig jaar het stokje overdroegen aan hun opvolgers. Van 1 t/m 30 maart gaan zij zich net als hun voorgangers inzetten voor de campagne. Lugthart steunt de campagne vanaf het eerste uur. “Afname van overmatig alcoholgebruik is een van de doelen van het Rijswijkse lokale gezondheidsbeleid. Om die reden sluit de gemeente Rijswijk zich aan bij de IkPas campagne. Dat heeft er onder meer aan bijgedragen dat het gebruik van alcohol onderwerp van gesprek is geworden. IkPas is echt een begrip geworden in Rijswijk. Ook dit jaar hebben we weer een groep enthousiaste ambassadeurs die zich in willen zetten voor de campagne. Ik wens hen en iedereen die meedoet heel veel succes de komende maand!”

De Rijswijkse ambassadeurs van 2018:
Ronald Stoffer, Politie; Peter Hartevelt, Hartevelt Assurantiën; Marja van Leeuwen, Fonteynenburg; Henny van der Horst; Lonneke Hofmeester, Welzijn Rijswijk; Koos Meeuwisse, Meeuwisse Mbp beheer; Tino van Dam, Tino van Dam fotografie; Danny Steehouwer; Jan Brugman, gemeente Rijswijk; Femke Merkx, gemeente Rijswijk.

Voor meer info: www.ikpas.nlFoto's: Wim Mecksenaar


Foto: Digitaal Dagblad