Rijswijk loopt voorop met elektrisch rijden

mainImage
Rijswijk loopt voorop met elektrisch rijden

De gemeente Rijswijk loopt voorop in duurzame mobiliteit: 4 procent van alle personenauto’s is elektrisch aangedreven. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 1,4 procent. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl aan de hand van openbare cijfers van het CBS en de RDW, gepresenteerd in de klimaatmonitor databank.

Elektrisch rijden heeft de laatste jaren een enorme toevlucht genomen in Nederland. Ook in Rijswijk is het aandeel elektrische voertuigen flink gestegen: in 2015 was een kleine 0,7 procent van de auto’s in de gemeente elektrisch aangedreven. Inmiddels is dat dus bijna zes keer zo hoog.

Top 10
In de categorie ‘elektrisch rijden’ behoort Rijswijk bij de top 10 van Nederland. Slechts zeven Nederlandse gemeenten doen het beter dan Rijswijk. Vergeleken met de rest van de provincie Zuid-Holland, waar het aandeel elektrische voertuigen slechts 1,2 procent van het totaal is, scoort Rijswijk helemaal goed.

Uit de RDW-cijfers van 2018 blijkt dat er in Rijswijk 1.285 elektrische voertuigen geregistreerd staan. Hieronder vallen zowel volledig elektrische auto’s (FEV’s) als plug-in hybriden (PHEV’s).

Hoe duurzaam?
In 2015 presenteerde TNO een onderzoek naar de milieu-impact van elektrische auto’s. Daaruit bleek dat elektrische auto’s over de gehele levenscyclus (productie en recycling meegenomen) minder CO2-belastend zijn dan traditionele auto’s.

Een ander voordeel van elektrische voertuigen is dat de uitstoot van fijnstof veel lager is dan bij benzine- en dieselauto’s. Kortom, elektrische auto’s dragen wel degelijk bij aan een duurzaam Rijswijk.


Foto: Digitaal Dagblad