Rijswijk herdenkt slachtoffers fusillade bij monument het Haantje

mainImage
Rijswijk herdenkt slachtoffers fusillade bij monument het Haantje

Aanstaande zondag is het 74 jaar geleden dat er op 7 oktober 1944 op de spoorwegovergang van het Haantje tien verzetsmensen door de Duitsers werden gefusilleerd. Dit wordt zondagavond bij het monument bij het Haantje herdacht en de gemeente nodigt Rijswijkers om daar bij aanwezig te zijn.

Bij de herdenking, die zondag om 18.30 uur begint, zal burgemeester Michel Bezuijen een toespraak houden en een krans bij het monument leggen. Daarnaast vertelt Robbert Vink het verhaal van Roland van Golberdinge, een van de slachtoffers van de fusillade en zullen ook leerlingen van basisschool KC  BuitenRijck een bijdrage aan de herdenking leveren. Muziek wordt verzorgd door Drumfanfare Forum Hadriani.

Na de minuut stilte om ongeveer 18.50 uur kunnen belangstellenden kransen of bloemen neerleggen en is er gelegenheid om langs het monument te lopen. Na de kranslegging is er tijd in een ruimte aan Haantje 20 na te praten.

De fusillade was een vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. De 10 slachtoffers waren Haagse verzetsmensen die een week voor de fatale datum waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk. Daarom herdenken we deze gebeurtenis op deze plek.

Bron: Gemeente Rijswijk


Foto: Digitaal Dagblad