Rijswijks Dagblad | Rijswijk en rest van de wereld stuk schoner na World Cleanup Day

Rijswijk en rest van de wereld stuk schoner na World Cleanup Day

mainImage
Rijswijk en rest van de wereld stuk schoner na World Cleanup Day

Deelnemers aan de World Cleanup Day hebben zaterdag in heel Nederland zeker 35.000 stuks zwerfafval opgeruimd. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

Met behulp van een speciale app fotografeerden de deelnemers gevonden items. Daarna stelt de app vast om wat voor zwerfafval het gaat en wat de herkomst is. Volgens een woordvoerder valt het aantal gevonden stuks zwerfafval fors hoger uit omdat niet alle deelnemers steeds die app gebruikten.

Het meest gevonden stukje afval in Nederland zijn sigarettenpeuken, gevolgd door blikjes en verpakkingen. Het meest gevonden materiaal is plastic (61 procent) en papier (21 procent). Marlboro is het meest getagde merk, gevolgd door McDonalds en Red Bull.

Dit laatste bevestigde PvdA fractiemedewerker Erik van der Meer. “Wat mij betref is vandaag Red Bull de winnaar tijdens het zwerfie rapen”, twitterde de man die dagelijks zwerfafval opraapt en weggooit. “Is bijna niet te tellen hoeveel we er vandaag geraapt hebben.” Van der Veer heeft tijdens World Cleanup Day weer flink zijn best gedaan om Rijswijk een stukje schoner te maken. “Na een flinke wandeling zijn ruim drie afvalzakken met zwerfie’s uit de Rijswijkse straten verdwenen.” Zijn dagelijkse motto is ook: ‘Met 1x bukken is het in 9 seconden zo van de straat in de afvalbak!’

Ook Beter voor Rijswijk liet zich zaterdag van haar beste kant zien. Diverse raadsleden en aanhangers van de partij gingen in het kader van World CleanUp Day naar buiten en veegden, zoals ze dat zelf op twitter noemden, ‘hun eigen straatje schoon’. De Rijswijkse straten zijn door hun actie weer een flinke lading lege sigarettenpakjes, lege bierblikjes en zelfs stapels folders kwijt.

Wereldwijd deden 156 landen mee aan World Cleanup Day.

Bron: ANP en Facebook BvR  @RijswijkSchoon  @ErikvdVeer 


Foto: Digitaal Dagblad