Reünie Haagsche Courant bij "Van Ouds 't Nest" 

mainImage
Reünie Haagsche Courant bij "Van Ouds 't Nest" 

Hoe toepasselijk kan het zijn om een reünie plaats te laten vinden bij "Van Ouds 't Nest" aan de van Vredenburchweg in Rijswijk. Alweer 50 jaar geleden, dat ik startte bij de Haagsche Courant ( Sijthoff Pers ) aan de Grote Marktstraat in het centrum van Den Haag. Wie herinnert zich niet daar de op de begane grond draaiende rotatiepers en de roulerende lichtkrant met daar bovenop het "Planetarium".

En de bij de ramen talloze lezende Hagenaars, waar de belangrijkste nieuw-bulletins werden opgehangen. Ook door de verscheidenheid aan mensen (functies), verslaggever, fotograaf, tekenaar, administratie, drukker, zetter en de bezorging ervaarde ik het als een boeiend en levendig bedrijf. "Er gebeurde altijd wel wat" was een vast gehoorde kreet.

Op deze reünie met 135 bezoekers, jaren later, waren deze geluiden nog steeds te horen. Het leek wel een grote familie, met toen altijd een doel en de spanning, om de krant elke dag op tijd uit te laten komen.

Daarna werd er verhuisd naar de Plaspoelpolder in Rijswijk, de "eierdoos" werd het gebouw in de volksmond genoemd. In 2005 ging de Haagsche Courant op in het AD, samen met het voormalige Algemeen Dagblad, Rijn en Gouwe, Goudsche Courant, Rotterdams Dagblad, Amersfoortse Courant, De Dordtenaar en het Utrechts Nieuwsblad, waardoor het karakter van de krant veranderde.

Tot aan de fusie kende de Haagsche Courant aparte edities voor de verschillende delen van het verspreidingsgebied: Den Haag stad, Zoetermeer, Westland (Westlandsche Courant), Delft (Delftsche Courant) en Rijswijk/Leidschendam/Voorburg. Deze edities zijn na de fusie opgegaan in edities van AD Haagsche Courant, met dagelijks een regionaal katern.

Ook de Goudsche Courant werd tot 2005 door uitgeverij Sijthoff uitgegeven en ging op in het nieuwe AD Groene Hart.

tekst en foto's : Wim Mecksenaar 

 


Foto: Digitaal Dagblad