Relatief grote winkans bij Rijswijkse Eendjesrace

mainImage
Relatief grote winkans bij Rijswijkse Eendjesrace

5000 gele badeendjes strijden op zondag 3 juni in de vijver tussen de Rijswijkse Schouwburg en het toekomstige Huis van de Stad om de winst. En daarmee ook de Rijswijkers die lootjes kopen die aan de eendjes zijn gekoppeld. Statistieken wijzen uit dat de winkans bij deze ‘loterij’ relatief groot is.

Voor 5 euro per lootje/eendje kan je al mee doen aan de spannende wedstrijd/loterij. Niet alleen maak je kans op een prachtige knalgele Vespa Sport Scooter, Portolucca’s (fleurige potplanten), zonnebrillen of een complete knipbeurt bij de kapper en nog veel meer. Tegelijk steun je de definitieve locatie van Resto VanHarte in Rijswijk en een Educatieve natuurroute in Park Overvoorde.

“De kans om te winnen in deze wedstrijd is relatief groot”, zegt statisticus Cecile Schut, voorzitter van Rotary-club Rijswijk 3-Vliet en tot voor kort werkzaam bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.“De kans om die mooie scooter te winnen 1 op 5000 ”, zegt Schut, “en als je twee lootjes koopt voor € 10,- dan is de kans natuurlijk 1 op 2500. Dat lijkt misschien een kleine kans, maar in vergelijking met de grote bekende loterijen in Nederland is de kans op de hoofdprijs huizenhoog. Voor bekende loterijen varieert die kans van 1 op 83.000 tot maar liefst 1 op 49 miljoen.”

Een andere manier om naar de winkans te kijken, is om niet alleen naar de hoofdprijs te kijken, maar naar de kans om een prijs te winnen. Die is bij de Eendjesrace ten minste 1 op 100. “Omdat de prijzen allemaal een waarde hebben van meer dan de 5 euro die een lootje kost, betekent dat als je een prijs wint, de kosten van het lootje dus meteen hebt terugverdiend. Dat is bij grote loterijen vaak niet het geval. Daar heb je vaak een hele kleine kans op een grote prijs en een wat grotere kans op een hele kleine prijs, die veel lager is dan de kosten van het lot.” aldus Schut.

“Het mooie van onze actie is dat de vele prijzen worden gesponsord door Rijswijkse winkeliers. Dat maakt dat we mooie prijzen hebben. De Vespa wordt gesponsord door bedrijven, die aan Rijswijk bouwen: Rabobank, DuraVermeer, Heembouw, Deerns en Inbo en door de leverancier Scootershop De Vroome. Zo houden we veel geld over voor de goede doelen.”


| Foto: Digitaal Dagblad