Programma Open Monumentendag

mainImage
Programma Open Monumentendag

Tijdens het Strandwalfestival is er in Rijswijk ook de Open Monumentendag. Veel Rijswijkse monumenten zijn dan op zaterdag en zondag geopend. Mooi om te zien dat er in Rijswijk zoveel historisch cultuurgoed is.

Hieronder volgt het programma voor beide dagen:

Zaterdag 8 september
11.00 – 12.00 uur Opening van Open Monumentendag 2018 door de wethouder voor Cultureel Erfgoed, Marloes Borsboom, in de Oude Kerk aan de Herenstraat. Tevens reikt de wethouder de gemeentelijke Monumentenprijs 2018 uit.

09-00 – 17.00 uur Het Oude Raadhuis, Laan Hofrust 2, is de gehele dag geopend. Dit monument is grotendeels in gebruik als welzijnsvoorziening; een gedeelte is woonhuis. Bij het monument behoren ook de theekoepel en het fraaie park met oorlogsmonument.

10.00 – 16.00 uur Openstelling Schaapweimolen, Molenwetering 2. De molenaar, de heer Wim Hazeu, heet u graag welkom om over zijn monumentale molen te vertellen. De molen is in 1988/89 in zijn geheel verplaatst naar de huidige locatie in verband met de aanleg van Rijksweg A4. Een uniek monument op een unieke locatie in de Hoekpolder!

11.00 – 16.00 uur Openstelling Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder, Jaagpad 6. Dit pompgemaal, gebouwd in 1874 als stoomgemaal naar een ontwerp van de architect P.A. Korevaar is in 1924 verbouwd tot dieselgemaal. Sinds 1989 draait het gemaal op elektriciteit, maar het bevat nog steeds de dieselpomp, die nog altijd kan draaien.

12.00 uur Direct na de opening van het Strandwalfestival op de Van Vredenburchweg door burgemeester Michel Bezuijen zal verhalenverteller Laurens de Groot speciaal voor jongeren over de Vrede van Rijswijk vertellen. Hij maakt er een spannend verhaal van, maar laat ook zien dat dit soort vredesbesprekingen nog steeds actueel zijn!

12.00 – 13.30 uur Openstelling van het achterhuis van de woning van de familie Van der Stap, Van Vredenburchweg 10 (Let op: ingang via Julialaantje aan de achterzijde). Deze particuliere woning, een rijksmonument, behoort tot de oudste woningen in Rijswijk. Een unieke mogelijkheid dit jaar om dit monument te bezichtigen!

12.00 – 17.00 uur Oude Kerk, Herenstraat 62B: open ter bezichtiging van de monumentale kerk en de tentoonstelling over het OMD-thema “In Europa”.

12.00 – 15.00 uur Openstelling Hofrustkapel, Herenstraat 44B. De Hofrustkapel is gebouwd als gereformeerde kerk in 1894 door architect R. Kuipers.

12.00 – 17.00 uur Openstelling St. Bonifatiuskerk, Van Vredenburchweg 69. Er worden rondleidingen gegeven en op de koorzolder wordt tekst en uitleg gegeven over het grote orgel. De Bonifatiuskerk is een neogotische kruiskerk, met een lengte van 58,5 meter en een breedte van 22,5 meter van de hand van Nicolaas Molenaar (leerling van Cuypers

12.00 – 17.00 uur Openstelling van boerderij Vlietzigt (thans “Herberg”). Dit monument stamt uit 1890. De stal naast het woonhuis heeft een gevel in de Hollandse Neorenaissancestijl, wat voor deze periode zeer uniek is. Bij de achtergelegen oorspronkelijke hooischuur “Op Visite”, nu onderdeel van de uitspanning, ligt voor bezoekers informatie klaar over het monument Vlietzigt.

13.00, 14.00 en 15.00 uur Laurens de Groot houdt op elk heel uur zijn verhaal over de Vrede van Rijswijk op het voorplein van het Museum Rijswijk aan de Herenstraat. Om de feestvreugde te vergroten staat er tussen 13.00 uur en 15.00 uur een ijscoman waar de deelnemende kinderen gratis een ijsje kunnen krijgen!

14.45 uur Burgemeester Michel Bezuijen maakt op het voorplein van het Museum bekend welke drie mooiste “Rijswijkse Vredesmedailles”, gemaakt door kinderen van basisschool Het Kristal, zijn uitgekozen door een vakjury. Deze zullen een jaar lang in het gemeentehuis te bewonderen zijn!Programma zondag 9 september:

11.00 – 15.30 uur Openstelling Museum BB Bunkers, Van Vredenburchweg 176A. De toegang is gratis en er is vrije doorloop op het gehele terrein, óók het museum! De sfeer van de Koude Oorlog kan worden geproefd door de aanwezigheid van ‘Oost- Duitse’ soldaten en voertuigen.

12.00 – 17.00 uur Gratis openstelling van Landgoed Te Werve, Van Vredenburchweg 105. Het prachtige landhuis, de duiventoren, het voormalige botenhuis, de recent gerestaureerde toegangsbrug en de poortwachterswoning zijn zeker een bezichtiging waard! Behalve het koetshuis zijn deze objecten alleen van de buitenzijde te bewonderen. In het koetshuis is een kleine tentoonstelling ingericht, onder andere van onderdelen van een oude auto van de toenmalige eigenaar Labouchère.

12.00 – 17.00 uur Ook vandaag is boerderij Vlietzigt te bezichtigen. Bij de achtergelegen oorspronkelijke hooischuur “Op Visite”, nu onderdeel van de uitspanning, ligt voor bezoekers informatie klaar over het monument Vlietzigt.

12.00 – 16.00 uur “Monumentale” Oldtimershow rond de Oude Kerk in de Herenstraat, georganiseerd door Winkeliersvereniging Oud Rijswijk

 


Foto: Digitaal Dagblad