Prikpil moet aantal apen bij BPRC Rijswijk reduceren

mainImage
Prikpil moet aantal apen bij BPRC Rijswijk reduceren

Minister Van Engelshoven heeft de Tweede Kamer medegedeeld dat de kolonie resusapen in proefdierencentrum BPRC in Rijswijk verkleind gaat worden door het gebruik van de ‘prikpil’. Dit voorbehoedsmiddel voorkomt het zwanger raken en zal op termijn het gewenste resultaat hebben.

Het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk ligt al geruime onder een vergrootglas. Toen begin september undercoverbeelden uit het proefdierencentrum opdoken waarin misstanden te zien zouden zijn, was de maat voor veel lokale en landelijke partij vol. Zij spraken er schande van en eisten maatregelen en van de minister. Sommige eisten zelfs sluiting van het BPRC.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had eerder al besloten het aantal dierproeven op de apen met veertig procent te verlagen. Ook zou het aantal apen in het centrum omlaag moeten. Voor dat laatste is nu een aanzet gegeven door de prikpil. Indirect zou dit dan ook tot vermindering van het aantal proeven op de apen moeten leiden. Volgend jaar komt de minister met een aangepast budget voor het BPRC.


Foto: Digitaal Dagblad