Het kan nog wel even duren voordat de voetballiefhebber weer kan kijken naar live voetbalbeelden. De COVID-19 crisis legt alles stil in de wereld en ook het betaald voetbal ontkomt hier niet aan. Gelukkig is er een uitstekend alternatief op betaalzender FOX Sports. De voetbaldocumentaires die deze sportzender uitzond gedurende de periode dat er nog wél gevoetbald werd waren al populair, nu we het even zonder levende voetbalbeelden moeten doen groeit de populariteit van deze documentaires alleen maar met de dag. Met onder meer de documentaires over Sparta (Jules Deelder, Danny Blind), de legendarische speler en trainer Cor van der Hart en de geschiedenis van het profvoetbal in Limburg, draagt het in Rijswijk gevestigde bedrijf Dutch Angle TV bij aan de populariteit van de FOX Sports documentaires
Ecosysteem
Producent en eigenaar van het in De Loods gevestigde bedrijf is vijftiger Bernard Krikke, voormalig onderzoeksdocumentairemaker bij programma’s als Zembla en Reporter, de documentairereeks van de KRO. Na in Den Haag voor zichzelf te zijn begonnen raakte Krikke in gesprek met De Loods eigenaar Roger Pels. Het klikte meteen tussen beiden, Krikke en Pels hebben gemeen dat ze alle twee ‘out of the box’ zijn, buiten normale kaders werken en denken, en die mogelijkheid krijgt Krikke in de Plaspoelpolder volop. In De Loods heeft Krikke een ruimte die hij gebruikt als televisiestudio en daarnaast heeft hij in het ecosysteem de beschikking over een ‘edit ruimte’ voor het monteren van zijn documentaires. In totaal heeft Dutch Angle TV (naam afgeleid van een net iets gedraaid camerastandpunt) vier werknemers, naast Krikke zelf researcher Marja van der Kooi, een editor en een cameraman. Naast sportdocumentaires maakt het bedrijf films over maatschappelijke thema’s, persoonlijkheden zoals ‘De magie van het dagboek van Anne Frank’, en in het verleden onder meer over het koningshuis in ‘De koningin en ik, De Prins en ik’.
Buffon
Trots kijkt Krikke terug op zijn voetbaldocumentaire ‘How to win the FIFA Worldcup’, waarin hij de specifieke voetbalkenmerken van landen bloot legt. Oud-wereldkampioenen reageerden soms verrassend op de door Krikke aangeleverde statistieken. Vooral het interview met de legendarische Italiaanse keeper Gianlugi Buffon van Juventus en ‘La squadra azzura’ staat hem nog het meest bij. “Dit was het beste interview ooit” reageerde de vanwege zijn hoge leeftijd ook wel ‘opa’ genoemde doelman na afloop van het gesprek met Krikke. Buffon was verrast over de statistieken die hem voorgelegd werden. De documentairemaker steekt veel tijd in voetbalwetenschap, met als resultaat de uitgave van het ‘Groot wetenschappelijk strafschoppen onderzoek. Na het bekijken van meters beeldmateriaal van de in Studio Sport uitgezonden voetbalwedstrijden kwam Krikke tot de conclusie dat strafschoppen, strak linksboven in de hoek ingeschoten, de meeste kans van slagen hebben.
Doping
Niet alleen voetbal mag zich in de belangstelling van Krikke verheugen. Eind jaren negentig maakte hij voor Reporter een spraakmakende documentaire over het dopinggebruik onder Nederlandse wielrenners naar aanleiding van het toentertijd veelbesproken boek ‘Prikken en Slikken’ waarin de vroegere wielersoigneur Willy Voet opening van zaken gaf over het dopinggebruik in het wielerpeloton.
De sportdocumentaires van FOX Sports worden vaak herhaald, dus de kans dat de kijker geconfronteerd wordt met een documentaire van de hand van Krikke is groot. Zo is in dit voetballoze tijdperk met enige regelmaat de recent nog uitgezonden documentaire over Danny Blind te zien. We zien de geboren Zeeuw met een Sparta hart maar met vooral een Ajax verleden, golfend kansloos ten onder gaan tegen oud-ploeggenoot Marco van Basten. De documentaire laat een openhartige en eerlijke Danny Blind zien. Krikke genoot zelf nog het meest van de beelden van Danny met zijn zoon Daley gezeten aan een tafel vol knipselboeken, onderwijl kijkend naar oude, inmiddels vergeelde beelden, die Daley zelf nog nooit gezien had. Bij Van Basten is goed te zien dat hij in het begin wel wat nukkig is, maar gedurende het door Krikke zelf afgenomen interview steeds spontaner en mededeelzamer wordt. Na afloop waren Blind en Van Basten dan ook tevreden over het eindresultaat, en zij niet alleen, de kijkcijfers laten zien dat de voetbaldocumentaires bij FOX Sports door de kijkers hooglijk worden gewaardeerd.
D-Day vlag
Krikke is ook nog in de race voor het winnen van een Emmy Award in de categorie ‘current affairs’ voor de documentaires die hij maakte over de reis van de D-Day vlag naar het Witte Huis. Een nominatie die voor hem volledig uit de lucht kwam vallen. Vanwege de huidige COVID-19 crisis zijn alle activiteiten rondom de uitreiking van deze prestigieuze Amerikaanse prijs echter voorlopig stop gezet. Binnenkort verschijnt wel een boek met het verhaal van de twee Nederlandse zakenmannen die enige jaren geleden voor 500.000 euro de vlag kochten die als eerste aankwam in Normandië op D-Day. Het boek, dat Krikke samen schrijft met auteur Anton Slotboom, geeft een nog indringer inzicht dan zijn genomineerde en veel geprezen documentaires over de eigenaar, reeds doet.
Redactie: Peter Petit
Foto’s: Bernard Krikke Dutch Angle TV
Samen met topwielrenner Bauke Mollema