Peter Rietbroek: ”We zijn erg ambitieus” 

mainImage
Peter Rietbroek: ”We zijn erg ambitieus” 

Rietbroek Glas- en gevelonderhoud is de naam van het bedrijf van directeur Peter Rietbroek en zijn broer Rob. In de Frijdastraat staat het kantoor waar negen personen het bedrijf runnen, waaronder enkele familieleden. Samen zorgen zij voor de aansturing van de buitendienst die uit ongeveer negentig glazenwassers en schoonmakers bestaat. Rabobank accountmanager Tijs Roubous ging op bezoek bij het bedrijf dat de laatste decennia uitgroeide tot marktleider in glasbewassing in West-Nederland.

Het bedrijf van de familie Rietbroek houdt zich bezig met glasbewassing en daarnaast schoonmaak voor VVE’s en van kantoren. Het bedrijf mag zich verheugen in de klandizie van enkele grote opdrachtgevers. De Rotterdamse Markthal, het Vredespaleis, de Eerste Kamer, de Raad van State, het Nederlands Forensisch Instituut, de politiebureaus in Den Haag en Rotterdam, de gevangenissen in Noord- en Zuid-Holland en ook het ADO Den Haag stadion. “Eigenlijk komen we overal, behalve bij particulieren”, vertelt Peter Rietbroek. “Onlangs kregen we als partner van een groot schoonmaakbedrijf de gunning voor de glasbewassing aan de binnenzijde van het Europees Octrooi Bureau in Rijswijk. Een super gave opdracht!”

School
De voortekenen voor de broers op een succesvolle loopbaan waren niet hoopgevend. Beiden werden ze tot groot verdriet van hun ouders van school gestuurd. “Rob en ik hebben in 1991 5000 gulden geleend van mijn zwager, een grote ladder van 100 kilo en een typemachine gekocht. Het bedrijf van de Rietbroekjes was geboren. We hadden voor twee man omzet. Vanaf dag 1 zaten we in de zakelijke dienstverlening toen we voor een bedrijf uit het Westland de ramen van de Tweede Kamer mochten wassen.”


Peter Rietbroek

Beroep
In 1997 veranderde het beroep van glazenwasser drastisch. “We mochten niet meer met losse hangladders werken. Toch onze specialiteit. We hadden acht man in dienst. Toen hebben we de moeilijkste periode van ons bestaan doorgemaakt. We kochten met behulp van de bank toen een hoogwerker met een auto ervoor, een investering van twee ton. Dat heeft me veel slapeloze nachten opgeleverd. Maar de opdrachten stroomden binnen omdat we een van de weinige waren die op zo korte termijn volgens de regels konden werken. Ik werd benaderd om les te gaan geven. Dat deed ik twee dagen per week en dat gaf mij de mogelijkheid om zelf van de ladder af te stappen en in de resterende tijd de zaken beter te gaan organiseren. De keuze was gemakkelijk. Vanaf 1997 zijn we pas echt professioneel gaan werken. Dat heeft in de afgelopen jaren geleid tot het bedrijf wat het nu is.”

Doorgroeien
“We zijn heel erg ambitieus en willen blijven doorgroeien”, vertelt Rietbroek. “Maar de arbeidsmarkt remt onze groei. We zouden meer werk aankunnen als we meer geschikte medewerkers zouden vinden. Momenteel werken we daarom veel samen met praktijkscholen en gemeenten . De leerlingen kunnen stage lopen en worden intern door ons opgeleid en dat geeft een enorme betrokkenheid. Het is een mooi beroep waar je veel vrijheid hebt, mooie werktijden en goede verdiensten. De laatste jaren doen we ook steeds meer schoonmaakwerkzaamheden omdat veel opdrachtgevers het prettig vinden om één aanspreekpunt te hebben. Daar groeien we dus ook in en dat is leuk. Daarbij werken we ook in glasbewassing steeds vaker als hoofdaannemer. Het is ook een leuke tak van sport. Je hebt dagelijks contact met de klant.


Tijs Roubous (Rabobank-links) en Peter Rietbroek

Betrokken
“Zolang de werknemer gelukkig is binnen het bedrijf, is hij of zij ook meer betrokken, en dat vinden wij erg belangrijk.” Rietbroek ziet zichzelf niet direct als sociaal ondernemer. Het is een commercieel bedrijf, maar wel met een sterkte sociale inslag. “We proberen onze werknemers met veel zaken te helpen. Indien nodig kunnen wij een budgetcoach aanbieden, proberen wij onze mensen gezond te houden, onder andere met een fitness abonnement en is er ook een mogelijkheid om een fysiotherapeut te bezoeken. Bovendien hebben wij ook een cursus ‘Stop met roken’ aangeboden. Maar het zijn ook de kleine dingen die het doen zoals een handgeschreven kaart met verjaardagen, een mooi kerstpakket dat door twee werknemers samengesteld wordt , Sinterklaaskadootjes voor de kinderen en een familiedag in Duinrell.

Frijdastraat
Rietbroek heeft het bedrijf tot volle tevredenheid gevestigd in de Frijdastraat in de Plaspoelpolder. “Mede ook dankzij de BBR (belangenvereniging Rijswijk-red.) is er een goed ondernemersklimaat in Rijswijk. We zitten hier natuurlijk perfect. Onze klanten zitten veel in West-Nederland en dan hebben we met de nabijheid van de A4, de A12 en de A13 een mooie verbinding. We zitten hier tot onze volle tevredenheid.”

Kijk voor meer informatie op www.rietbroek.nl

 

 

 


| Foto: Digitaal Dagblad