Pas op! Klik niet op phishingmail van gemeente Rijswijk

mainImage
Pas op! Klik niet op phishingmail van gemeente Rijswijk

Afgelopen woensdag en donderdag heeft de gemeente Rijswijk een groot aantal mails verstuurd van een e-mailadres van rijswijk.nl. Dit bleek het gevolg van een phishing mail waarbij de daders de inlog van medewerkers te pakken hebben gekregen. De gemeente waarschuwt: Open geen mail met een emailadres van Rijswijk.nl met als onderwerp "IT Service", "ICT  Service Desk", "IT Service Desk".

De gemeente waarschuwt mensen die een mail hebben gekregen van een Rijswijk.nl adres om op te letten op wat er bij ‘Onderwerp’ staat. Als daar "IT Service", "ICT  Service Desk", "IT Service Desk" staat en er melding wordt gemaakt van de Outlook Web App 2018, open deze mail niet. Gooi deze weg en klik niet op de link.

Heeft u dit wel gedaan en heeft u uw wachtwoord ingevuld dan raden we u aan zo snel mogelijk dat wachtwoord te wijzigen (voor de sites waar u dat wachtwoord gebruikt), en contact op te nemen met https://www.fraudehelpdesk.nl.

De gemeente heeft de accounts van de betreffende medewerkers afgesloten en heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit verder nog kan gebeuren.

Phishing (afgeleid van fishing: vissen of hengelen) is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens.

Bron: Gemeente Rijswijk


Foto: Digitaal Dagblad