Nieuwjaarstoespraak burgemeester Michel Bezuijen

mainImage
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Michel Bezuijen

Op woensdag 9 januari waren de alle Rijswijkers welkom bij de nieuwjaarsreceptie. Nadat we weer veel Rijswijkse talenten hadden gezien bij de nieuwjaarsvoorstelling “De Glans van Rijswijk” was het woord aan burgemeester Michel Bezuijen  voor zijn nieuwjaarstoespraak.

Beste Rijswijkers en andere aanwezigen,

Wat fijn dat u allemaal naar de Schouwburg bent gekomen. Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte welkom op onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Ik wil u allereerst een fantastisch nieuw jaar wensen. Ik hoop dat 2019 een spetterend jaar wordt, met voor iedereen veel geluk en gezondheid.

Over tradities gesproken. Ik heb eerder op de avond in de zaal hier achter ons weer mogen genieten van al het talent uit het Rijswijk. Ook de vijfde editie van de voorstelling de Glans van Rijswijk was een daverend succes. Ik kijk uit naar de volgende edities. Mag ik vragen om een groot applaus voor iedereen die aan de voorstelling heeft meegewerkt.

Dames en heren,

Nog een groep mensen die ons applaus verdienen, zijn de hulpverleners van politie, brandweer, ambulancedienst en onze gemeentelijke handhavers. Het is voor mij traditie om tijdens de nieuwjaarsnacht met de hulpverleners mee de straat op te gaan.

De jaarwisseling is in Rijswijk gelukkig relatief rustig verlopen. Ik zeg bewust ‘relatief’, want helemaal rustig is het uiteraard nooit. Zo moesten de politie en brandweer diverse keren uitrukken voor overlast, vernielingen en brandjes. In totaal kwamen bij de politie 15 meldingen binnen en bij de brandweer 29.

U weet natuurlijk dat de roep om vuurwerkvrije zones landelijk steeds groter wordt. Er zijn ook steeds meer mensen die pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod. Ik ben heel benieuwd hoe u als inwoners van Rijswijk hier tegenaan kijkt. Daarom gaan we de komende weken uw mening peilen. Aan de hand van de uitkomst kunnen we dan bepalen wat het beste bij onze stad past. Wordt vervolgd dus. Maar los van de uitkomst wil ik alle hulpverleners bijzonder bedanken. Ik heb grote bewondering voor hun inzet. Ik wil u vragen om een groot applaus, speciaal voor iedereen die met oud en nieuw heeft gewerkt.

Dames en heren,

Bij een nieuwjaarstoespraak hoort ook altijd een terugblik op het jaar dat achter ons ligt. Als ik terugdenk aan 2018 dan denk ik vooral aan enkele bijzondere gebeurtenissen. Van de gemeenteraadsverkiezingen in maart, tot de opening door de koning van het nieuwe EPO-gebouw in juni, of de voetbalwedstrijd Te Werve-Ajax in september. Of aan die prachtige tradities als het Strandwalfestival, ook in september, dat alweer de tiende editie beleefde. Of de sfeervolle Charles Dickens Shopping Night, een paar weken geleden in Oud-Rijswijk.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar, we leven in 2019. De tijd dat de gemeente uitloopt voor de uitgebreide nieuwjaarstoespraak van de burgemeester, ligt echt achter ons. In de huidige wereld van Facebook, Twitter, Instagram en Youtube gaat alles razendsnel. Daarom houd ik mijn toespraak dit jaar veel korter dan u van mij gewend bent. Ook ik moet met de tijd meegaan zeg maar. En soms moet je het ook gewoon aandurven om met een traditie te breken en iets nieuws te proberen. Daarom heb ik bedacht om u niet uitgebreid door de hoogtepunten van 2018 heen te praten, maar het u gewoon te laten zien. De komende minuten kunt u genieten van het Jaaroverzicht 2018, dat we samen met Rijswijk TV voor u hebben gemaakt. Veel kijkplezier en ik spreek u daarna kort nog even.

https://youtu.be/AHAI5JINyfQ

Dames en heren,

Ik heb het jaaroverzicht natuurlijk al een paar keer bekeken. Ik krijg er elke keer weer een goed gevoel bij. U hopelijk ook. Als het filmpje één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat mensen de stad maken. En als burgemeester vind ik het ontzettend belangrijk dat we dat met álle mensen doen. Met dit in gedachten wil ik graag afsluiten met een nieuwjaarswens.

We leven in een fijne stad, waar het goed wonen en werken is. Dat willen we zo houden. Tegelijkertijd zie ik al een aantal jaar de trend dat de samenleving steeds individualistischer wordt en steeds meer verhard. Dat is trouwens overal zo, niet alleen in Rijswijk. Maar ik spreek de wens uit dat wij in Rijswijk deze trend weten te doorbreken, om te beginnen door met z’n allen meer aandacht te hebben voor elkaar en onze omgeving. En door elkaar vaker persoonlijk te ontmoeten. Als dat ons lukt, dan kan 2019 wat mij betreft al niet meer stuk. Ik ga zo alvast het goede voorbeeld geven, door zo veel mogelijk van u de hand te schudden en een praatje te maken. Ik kijk er naar uit u persoonlijk te ontmoeten.

Ik wens u tot slot nogmaals een heel gelukkig en gezond nieuw jaar, met veel aandacht voor elkaar. Proost!

 

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad