“Moet er eerst een dode vallen?”

mainImage
“Moet er eerst een dode vallen?”

De ondernemers op bedrijventerrein Hoornwijck die zicht hebben op de kruising van de Laan van Vredenoord en Laan van Oversteen in Rijswijk , maken zich grote zorgen om de veiligheid van vooral de fietsers. “Deze week lag er nog een meisje van rond de 20 jaar bijna onder een auto”. Hassan Tagi, directeur van de bedrijven ItaQ en Showbird, die gevestigd zijn op de Laan van Hoornwijck, houdt vaak zijn hart vast bij het zien van  het verkeer op de Laan van Vredenoord. ,,Het is wachten op het eerste dodelijke ongeluk. Moet er eerst een dode vallen? We zien hier dagelijks veel bijna-ongelukken en eens in de week wel een ongeluk.  Wij gaan altijd lunchen in het verzamelgebouw Tauro en in de anderhalf uur dat we daar zitten, zien we verschillende gevaarlijke situaties en zelfs soms een vechtpartij. Dat kruispunt is gewoon te onoverzichtelijk en daarom te gevaarlijk.”

Tagi is niet de enige ondernemer die regelmatig ongelukken ziet. Anette Cramer van Craft Recruitment heeft verschillende malen met de gemeente gebeld. “Ik ben hier pas eind 2017 in het pand ingetrokken, maar ik zie zoveel gevaarlijke situaties. Heb verschillende malen mijn beklag gedaan bij de gemeente, maar werd nooit teruggebeld. Dat heb ik niet op mij laten zitten. Mijn zoon rijdt hier vaak met zijn fiets en ik zou het niet kunnen verkroppen als hem wat overkomt zonder dat ik geprobeerd heb wat aan de situatie te doen. Ik doe het niet alleen voor mijn zoon, want er zijn verschillende ongelukken die door de onoverzichtelijke situatie gebeuren met andere mensen. Heb in januari een gesprek gehad met wethouder Van Hemert en twee ambtenaren. Zij erkenden dat dit een gevaarlijk punt was en zij zouden hier wat aan doen. Wat ik gezien heb is dat men met een bord waarschuwt voor een gevaarlijk kruispunt. Maar dat bord staat op het kruispunt zelf, dan is iedereen al bezig om de situatie in te schatten. En nog steeds gebeuren er ongelukken. Vanzelf komt er geen einde aan.”

Vanuit de gemeente Rijswijk kwam er op bovenstaande de volgende reactie: “Het is inderdaad een druk kruispunt waar weggebruikers goed op moeten letten. Het ligt op een druk bereden route van en naar de Haagse wijk Ypenburg. In het verleden is al vaak naar de verkeerssituatie gekeken en zijn aanpassingen aangebracht. Binnenkort kijken we of we de verkeerslichten op de kruising Laan van Hoornwijck met de Laan van Oversteen efficiënter kunnen afstellen waardoor de wachtrij voor het verkeerslicht minder lang wordt. We verwachten dat hierdoor de verkeerssituatie overzichtelijker wordt op het kruispunt. Maar een echt structurele oplossing voor het drukke kruispunt hebben we op dit moment niet. Pas als het nieuwe fietspad (Trekfietstrace) tussen het centrum van Den Haag en de wijk Ypenburg wordt opengesteld medio 2020, verwachten we dat veel fietsers van deze snellere route gebruik gaan maken. De druk op het bewuste kruispunt zal hierdoor afnemen.”

Op de foto een van de ongelukken die regelmatig plaatsvindt op de Laan van Vredenoord.


| Foto: Digitaal Dagblad