René Marquard ging weer op onderzoek uit. Zondag is het de internationale dag van de pizza. Hij ging bij het voortreffelijke restaurant Made in Italy in winkelcentrum In de Bogaard vragen over het hoe en waarom van het succes van de pizza.
Hoe komt het toch dat de pizza zo populair is?
Rene van den Dool: “Wij denken dat dit komt doordat het bijna altijd een allemansvriend is, je kan er eindeloos mee variëren, er is voor iedereen wel een combinatie te maken die hij/zij lekker vindt, ben je een kleine eter dan zijn ze ook in kleiner formaat te krijgen, het is erg lekker en relatief goedkoop, als je hem dan ook nog maakt in een originele Pizzaoven op hout gestookt dan krijgt hij natuurlijk zijn excentrieke originele Italiaanse smaak.”
En het blijft toch echt iets Italiaans , is het in Italië net zo populair?
“Zover wij weten is het in Italië zeker net zo populair, elke streek heeft weer zijn eigen manier van Pizza maken, Kom je uit de provincie Abruzzo dan heeft de pizza weer een andere bodem als dat hij uit Napels komt.”
Wanneer en hoe is het allemaal begonnen met de pizzeria's in Nederland?
“Zover wij weten was Luciano uit Noord-Italië degene die zich in Delft vestigde in de jaren 60 en daar als eerste een pizzeria begon met zijn vrouw.”
De ene pizza is de andere niet. Wanneer voldoet de smaak en kwaliteit aan de eisen?
“Voor ons zijn dat meerdere dingen, in eerste instantie de juiste meel, deze komt uit Italië, alleen de beste kwaliteit en fijnheid van het meel is goed genoeg, na het bewerken van het meel laten wij het 48 uur rijzen. Door dit lange proces krijgt het deeg rust en kan hij smaak ontwikkelen, doe je dit te kort dan heeft de pizza een vrij vlakke smaak, als we de pizza bereiden dan doen we dat in een originele pizzaoven uit Italië, deze is houtgestookt, en heeft de juiste temperatuur. Deze ligt boven de 360 graden, door deze bereiding krijgt hij een mooie smaak en zijn alle ingrediënten en bodem op de juiste tijd tegelijk klaar.”
En vegetarisch kan ook?
“Als Made in Italy hebben we verschillende vegetarische opties als pizza, degene die ik persoonlijk het lekkerst vind heet ook Made in Italy, deze is met tomaat, mozzarella, pijnboompitten, gemarineerde cherrytomaat en baby-spinazie. Ddie is het proberen waard, maar uiteraard hebben we meerdere vegetarische opties, ook als je een allergie hebt, bijvoorbeeld gluten of lactose intolerant kunnen we een pizza bereiden die hieraan voldoet.”
Er zijn vele pizzeria's, waarin onderscheiden jullie die van de andere?
“Als Made in Italy proberen we elke dag een kwaliteitspizza neer te zetten, door de manier waarop wij het deeg bereiden en het laten rusten, de verse ingrediënten en de hout gestookte oven die we gebruiken kunnen we dit elke dag weer doen!!”
Kijk ook op: www.restaurant-madeinitaly.nl