Lawaaidemonstratie op Dam verboden, geen problemen verwacht in Rijswijk

mainImage
Lawaaidemonstratie op Dam verboden, geen problemen verwacht in Rijswijk

Twitter en Facebook zijn de afgelopen dagen los gegaan over een aangekondigde lawaaidemonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Er waren zelfs mensen en groepen die hadden aangekondigd de ‘schreeuwers’ eigenhandig van het plein weg te slepen. Vandaag echter verbood de Rechtbank Amsterdam de demonstratie en die vond ook het gebiedsverbod voor de organisator terecht. De aanloop naar herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen in Rijswijk verloopt gelukkig minder rumoerig.

De voorzieningenrechter schaarde zich achter de argumenten van de gemeente dat het maken van lawaai tot schrikreacties en paniek kan leiden en dus een gevaar is voor de openbare orde. De actievoerder, die verwacht dat er zo'n honderd tot driehonderd medebetogers komen, zei dat hij zich niet laat weerhouden door de uitspraak van de rechtbank. ,,Ik ga naar de Dam, waar we om 20.00 uur gaan schreeuwen'', zei organisator Rogier Meijerink vastberaden. ,,Dat doen we individueel en niet in groepsverband, waardoor we geen manifestatie zijn.”

Als dat maar goed gaat!

In Rijswijk hoeven we daar niet zo bang voor te zijn. Het voltallige College zal aanwezig zijn bij de herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen. Voorafgaand aan de bijeenkomst is om 17.45 uur een korte herdenking bij de Begraafplaats Oud-Rijswijk, waarna om 18.30 de gemeentelijke herdenking plaatsvindt in de Oude Kerk in de Herenstraat. Om 19.45 uur gaan de aanwezigen in stilte naar Park Hofrust. Traditiegetrouw wordt de herdenking afgesloten bij het “Monument voor de gevallenen” in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte om 20.00 uur, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen een krans of bloemen neerleggen bij het monument.

Zie voor het volledige programma: http://www.rijswijk.nl/dodenherdenking2018

Bron: ANP en Gemeente Rijswijk
Foto: ANP


Foto: Digitaal Dagblad