Landelijke stijging aantal verwarde personen; ook in Rijswijk

mainImage
Landelijke stijging aantal verwarde personen; ook in Rijswijk

Hoewel de gemeente Rijswijk een voldoende scoort in de aanpak van verwarde personen, is het aantal incidenten waarbij de Rijswijkse politie was betrokken de afgelopen jaren sterk gestegen. Landelijk gezien steeg het aantal incidenten van 44.000 naar 83.000. In Rijswijk steeg het aantal zelfs van 172 naar 490.

De politie krijgt steeds meer te maken met verwarde personen. In 2012 kreeg de Nederlandse politie nog te maken met 44.000 verwarde personen, in 2017 waren dat er  83.000. Die trend is ook in Rijswijk zichtbaar. In 2017 moest de politie 430 keer in actie komen bij een persoon met verward gedrag. In 2016 gebeurde dat 290 maal, in 2015 269 keer en in 2014 rukte de politie daarvoor 172 keer uit.

Afgelopen week drong een man in Den Haag midden in de nacht een woning binnen van een vrouw en haar 16-jarige dochter. Hij haalde onder meer de boel overhoop, draaide de gaskraan open en speelde naakt blokfluit op het balkon. Dit is een duidelijk voorbeeld van een man die verward gedrag vertoont. Onder die noemer worden echter ook dementerenden en licht verstandelijk gehandicapten gerekend. Te vaak komt het voor dat ook zij als crimineel worden afgevoerd in politiebusjes en in de cel gestopt tot er hulp komt. De zorg voor verwarde personen is ook niet in alle gemeenten even goed geregeld.

Rijswijk komt er in het eindrapport van een adviescommissie Schakelteam Verward Gedrag onder leiding van Onno Hoes niet slecht af. Onze gemeente kreeg een voldoende voor de aanpak van verwarde mensen. Dit in tegenstelling tot veertig andere gemeenten, waaronder ook Zoetermeer, die aangeven onvoldoende zorg te kunnen bieden. Daarom komt er een landelijk telefoonnummer voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Die toezegging heeft het Schakelteam Verward Gedrag gekregen van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Welk nummer dit gaat worden en wanneer het er is, is nog niet bekend.

Het nieuwe nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten, die snel de juiste ondersteuning moeten regelen. ”Dit is een geweldig stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen”, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam.

Bron: ANP en AD


| Foto: Digitaal Dagblad